eur:
396.85
usd:
356.11
bux:
74732.6
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

„Az átlagos vízhozam négyszerese folyik még” – búcsúzik az operatív törzs

Már az első tanulságot is levonta a vízügy a dunai árhullám alkonyán: területeket kell kijelölni a vízvisszatartásra, ez azonban jelenleg lehetetlen, mert mezőgazdasági használatban vannak olyan helyek, amelyek szóba jöhetnek; támogatási formákat változtathatnak meg az agráriumban.

Utolsó árvízinfóját tartotta az árvízvédelmi operatív törzs szerda reggel.

Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes a tájékoztatón közölte, Magyarország teljes területén apad a Duna vízszintje, az utolsó készültségi fokozatokat szombatig kell fenntartani;

  • elsőfokú készültség van 73 kilométeren, ez 23 kilométerrel kevesebb, mint kedden
  • másodfokú készültséget 47 kilométeren tartanak fenn (50)
  • harmadfokú: 180 km (változatlan).

A katasztrófavédelem is jelen van három vármegyében (Bács-Kiskun, Baranya, Tolna).

A vízügy folytatja a járőrszolgálatot, a kivezénylések, átvezénylések viszont megszűntek, a katonák száma 80 főre csökkent, és rendőrből is 63 főre van szükség, ők figyelnek és felügyelik a fertőtlenítést, hasonlóan az NNGYK munkatársaihoz.

Hangsúlyozta, az árvízi védekezés idején a kormány igyekezett minden információt időben célba juttatni, így „pontosan tudta mindenki, hogy a védekezésben milyen szintig kell eljutni”, ahol pedig nem volt élő erő, ott azt a katasztrófavédelem és a honvédség kipótolta.

A Lajtán előrehaladott állapotban van a vésztározó leürítése.

„Túl vagyunk a nehezén, de kisebb problémák sem szeretnénk, hogy felmerüljenek” – fogalmazott Rétvári Bence.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a tájékoztatón azt mondta, a bajai és mohácsi szakaszon a dunai védművek még jelenleg is jelentős terhelés alatt állnak, „az átlagos vízhozam négyszerese folyik még”, ezért a figyelőszolgálatot még két napig fenntartják.

„Fokozatmentes időszakba Baján szombat reggel érünk be, Mohácson szombat délben” – közölte.

Este befejeződik a Lajta-vésztározó leürítése – a rendelkezésre álló területnek csak egy részét használták fel –, ott a készültség tehát szerdán meg is szűnik.

Ezzel összefüggésben már a kármérték felmérése is zajlik, az előzetesen becsült 160 milliós összeg mintegy felét kell majd kifizetni a mezőgazdasági területek tulajdonosainak.

A helyreállítási munkákat azonnal megkezdik, de jelentős terület van közlése szerint víz alatt.

És még egy feladatuk van: a tapasztalatok alapján meg kell határozni a fejlesztési szükségszerűségeket, a vízügy most méri fel a területeket, ez alapján tesznek majd javaslatokat.

Vitályos Eszter kormányszóvivő ezúttal választókerületi politikusként szólt: kedd délután óta újra megközelíthető Kisoroszi, a kompok pedig a napokban elindulnak, figyelni kell a híradásokat.

Kérdések Láng Istvánhoz

Hogyan zajlik a felmérés?

A vízügy végzi a munkát, a védekezés állapotát rögzítjük, költségbecslés születik. Mérlegeljük, hogy mekkora a védett lakosság száma, és kockázatelemzést végzünk, amit az EU is előír. A geodéziára is szükség van, hogy olyan védművek épüljenek, amelyek kibírnak egy százévente egyszer érkező árhullámot is.

Bent tartható az országban valamilyen módon az érkező víztömeg az agrárium javára?

Fontos stratégiai kérdés. Változtatni szeretnénk a vízgazdálkodási stratégián, ez a Kvassay Jenő Terv. Ebben előtérbe kerül a "vizet a tájba" program, ki kell jelölni olyan területeket, ahol visszatartjuk a vizet, de ez nem egyszerű, mert jelenleg nem áll rendelkezésre, mezőgazdasági használatban van. Ehhez támogatási formákat kell megváltoztatni.

Láng István csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz este 6 órakor!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 11:00
×
×
×
×