eur:
394.11
usd:
354.42
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
Nyitókép: Facebook / Bükki Nemzeti Park

Most már senki sem menekül – újra érdemes célba venni a Szalajka-völgyet

Felújították a Szalajka-völgyi tanösvényt, amely a Fátyol-vízesés mellett az Istállós-kői-barlanghoz vezet fel, és Magyarország leglátogatottabb erdei útvonalainak egyike. Rendbe hozták a Millenniumi tanösvényt is. Az InfoRádió Bartha Attilát, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrét kérdezte.

2017 április elején volt egy nagyon komoly hótörés, ami az akkor meglévő nyomvonal jó részét teljesen tönkretette, ki kellett tehát váltani ezt a nyomvonalat is a Szalajka-völgyben a tanösvény hosszú felújítási munkálatai során – számolt be az InfoRádióban Bartha Attila, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Az átmeneti kiváltás után viszont "fix" megoldást kellett találni, amely biztonságos is, mivel Magyarország egyik leglátogatottabb kirándulóhelyéről van szó.

"A felső tótól indul most az Ősember-barlanghoz fölvezető tanösvényszakasz, és ott történt a kiváltása a korábbi útvonalnak, lépcsősorokat építettünk be, korlátokat, illetve a feljebbi szakaszokon a megrongálódott korlátokat állítottuk helyre" – számolt be a felújítási munkáról.

Így tehát sokkal biztonságosabbá válik a turisták számára a barlang megközelítése.

Természetesen esős időben ez a hely csúszós marad, óvatosan kell még a korlátok segítségével is közlekedni, "a baleset megakadályozása továbbra is elsősorban a turisták hozzáállásán múlik", aminek a megfelelő cipőválasztás is része, rövidíteni pedig erősen ellenjavallott az útvonalon, nem mellékesen azért, mert fokozottan védett az egész terület, ha valakinek az életveszélyesség "nem lenne elég". Majdnem minden évben van halálos turistabaleset ebben a térségben.

Bartha Attila elmondta még, felújították a Millenniumi tanösvényt is, amely hasonlóan leromlott állapotban volt, csak talán kisebb kárt okozott benne a 2017-es hó, mivel fiatalabb az erdőrész. Itt asztalokat, padokat cseréltek, esőházat is felújítottak, a táblák is használhatókká váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×