eur:
395.38
usd:
357.94
bux:
72340.83
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Suffering little girl with a bad cold or seasonal flu. Beautiful kid coughing while wrapped in a blanket
Nyitókép: Antonio_Diaz/Getty Images

Megállíthatatlanul terjed a szamárköhögés, a vakcina is elfogyott, de már úton az újabb adag

Hamarosan ismét kapható lesz a patikákban a szamárköhögés elleni vakcina – tájékoztatta az InfoRádiót a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője. Galgóczi Ágnes hozzátette: a szamárköhögést egy baktérium okozza, és jelenleg járványszerűen terjed Magyarországon.

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában megemelkedett a szamárköhögéses esetek száma, és emiatt megnőtt az oltóanyagok iránti kereslet is. Galgóczi Ágnes elmondta, az elmúlt időszakban kétszer is nagyobb mennyiségű szamárköhögés-komponenst tartalmazó oltóanyag-szállítmány érkezett Magyarországra, de a kétszer tízezer adag vakcina már el is fogyott a patikákból.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a hét végén érkezik újabb szállítmány, a 20 ezer dózis oltóanyag a jövő hét elejétől már elérhető lesz a patikákban. "Aki most éppen nem találja, legyen egy kis türelemmel, a jövő héten ismét elérhető lesz, háziorvos fel tudja írni receptre, kiváltható lesz és be lehet adni azoknak, akiknek a leginkább ajánlott ez a védőoltás" – mondta Galgóczi Ágnes.

A szakember kiemelte, hogy továbbra is az újszülöttek védelme a legfontosabb, ezért elsősorban a várandósoknak javasolják a védőoltást, mert a harmadik trimeszterben az anyai ellenanyagok az újszülöttbe átjutva az első hónapokban védik az újszülöttet a súlyos betegség kialakulásától. Ezenkívül még ajánlott az oltás azoknak is a családban, akik közvetlenül, nap mint nap akár részt vesznek az újszülött gondozásában.

Galgóczi Ágnes közölte, járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon, egyre több esetet diagnosztizálnak, ráadásul az ország minden megyéjében és minden korcsoportban. A szakember szerint a terjedés oka lehet, hogy a pandémia utáni időszakban a légúton terjedő kórokozók cirkulációja megnőtt, ezt tapasztalták már a tavalyi szezonban az influenzavírusnál vagy az RSV-vírusnál is. de hozzájárul az esetszám emelkedéséhez az is, hogy a háziorvosok a köhögéses tünetekkel jelentkező páciensek esetében sűrűbben gondolnak a szamárköhögés diagnózisára, és ezért több mintát is küldenek. "A légúti fertőzések szezonja az őszi-téli időszak, biztos, hogy fogunk még esetszám-emelkedést tapasztalni a következő időszakban" – tette hozzá az osztályvezető.

Arról is beszélt, hogy akkor érdemes gyanakodni szamárköhögésre, ha először hurutos tünetei vannak a betegnek, majd elkezdődik a jellegzetes, úgynevezett ugató köhögés, amiről a betegség a nevét kapta. A felnőtteknél, illetve az oltottaknál enyhébb tünetekkel zajlik, ez a köhögés nem annyira súlyos, viszont elhúzódó.

"Aki hetekig tartó köhögést tapasztal, esetleg lázzal, hőemelkedéssel, ami szintén hetekig húzódik, akkor lehet gondolni szamárköhögés diagnózisára. Újszülötteknél, csecsemőknél, oltatlanoknál, részlegesen oltottaknál ez a köhögéses tünet sokkal súlyosabb, oxigénhiányos állapothoz vezethet, ami látható is a kisgyermek szájának az elkékülésével" – mondta Galgóczi Ágnes, de megnyugtatásul hozzátette, ezt a betegséget egy baktérium okozza, ami antibiotikummal jól kezelhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×