eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Nyitókép: BKK

Rapid rendeletet alkotott a kormány: bajba kerül jövőre a BKK

Valahonnan elő kell teremteni a működésre 50 milliárd forintot, az eddigi módon ugyanis már nem juthat a közlekedési cég pénzhez.

Rövid kormányrendeletre lelt a HVG.hu a Magyar Közlönyben, az Orbán Viktor által aláírt rendeletből az következik, hogy el kell esnie 50 milliárd forintnyi működési forrástól a főváros egyik kulcsfontosságú cége, a BKK 2025-ben. A keddi rendelet szerdán már hatályba is lépett.

"Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel" hozták a pénzügyi jellegű, tiltó szabályt, amely szerint a Fővárosi Önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet. Ez azt jelenti, korlátozzák az önkormányzati cégek szabad szerződéskötési jogát, mert önkormányzati cégeknek tilos követelésátruházást jelentő faktorálási szerződést kötni, márpedig a BKK kötött ilyet, 50 milliárd forint értékben.

Mint a cikkből kiderül, az OTP Bank és a K&H Bank révén a BKK a faktorálással 50 milliárd forint hitelhez, vagyis likvid forráshoz jutott, amelyet önerőből a főváros nem tudott volna biztosítani, az önkormányzat – a kormány korábbi tiltása alapján – nem tudott kölcsönt felvenni, ez a pénz viszont hiányzott a BKK éves költségvetéséből.

A faktorálásról szóló közgyűlési előterjesztés rögzíti, hogy ezt a speciális hiteltartozást majd 2025 márciusában fizeti meg a főváros a kamatostul a jövő évi iparűzésiadó-bevételekből.

A portálnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a kormánydöntésről azt mondta: nem visszaható hatályú a döntés, a nyári szerződés él, "csak" jövőre okoz gondot. Elismerte, "valahonnan" jövőre kell 50 milliárd forint, jelenleg vizsgálják a döntést és annak hatásait.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×