eur:
392.53
usd:
354.56
bux:
72789.23
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Az Európai Bizottság ismételt kifizetési kérelmet küldött Magyarországnak a 200 millió eurós büntetésre - a nap hírei

Az iskola vállal anyagi felelősséget a diákoktól kötelezően begyűjtött eszközökért – jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár. Első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélte a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottját a Fővárosi Törvényszék

Az Európai Bizottság ismételt kifizetési kérelmet küldött Magyarországnak a 200 millió eurós büntetésre. Az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy ha a Magyarország nem fizet, akkor az egyébként elérhető uniós összegekből levonják a tartozást – erre minden jogalap rendelkezésre áll. Még júniusban az Európai Bíróság azért szabott ki 200 millió eurós büntetést, mert Magyarország nem hajtott végre egy 2020-as bírósági ítéletet a menekültügyi eljárásokkal összefüggésben. A fizetési késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű átalánybüntetést is megállapítottak.

Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy Brüsszel példátlan mértékű, 200 millió eurós bírságot követel Magyarországtól - reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ az atv.hu kérdésére. A Központ arról tájékoztatott, hogy a kormány jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatt érvényesítse igényeit a Európai Bizottsággal szemben.

Első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélte a Quaestor-ügy elsőrendű vádlottját a Fővárosi Törvényszék. Az eljárás csaknem 8 éve kezdődött. Tarsoly Csabát tíz évre a közügyektől is eltiltották, továbbá elrendelték az őrizetbe vételét. A többi 10 vádlott közül a másod- és negyedrendű vádlott kivételével mindenkire büntetést szabtak ki. A Fővárosi Főügyészség a Quaestor cégcsoport tulajdonosát és vezetőjét, Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolta meg.

Elsőként az utasokhoz való hozzáállásnál vár változást a MÁV új vezetésétől az építési és közlekedési miniszter. Lázár János reggel tartott zártkörű megbeszélést a MÁV-csoport új vezetőivel. A tárgyalásról a Facebook-oldalán a tárcavezető úgy fogalmazott: azt is elvárja az új menedzsmenttől, hogy személyesen vegyen részt a MÁV-ról zajló vitákban. Ismét úgy vélte: a MÁV-járműparkot és a hazai vasúti pályát nem tudják varázsütésre megújítani, mivel 30 éves hátrányban vannak.

Az iskola vállal anyagi felelősséget a diákoktól kötelezően begyűjtött eszközökért – jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán az Inforádió Aréna című műsorában megerősítette, hogy az intézmények széles jogkört kaptak a digitális eszközök használatát szabályozó rendelet végrehajtására. Azt hangsúlyozta, hogy az okoseszközök pedagógiai célú használatának a kormányzat nem ellensége.

A Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentése ellen tüntetnek a Belügyminisztérium előtt. A rendezvényen a Tanítanék Mozgalom képviselői követelték, hogy azonnal helyezzék vissza Mészáros Csabát az intézmény élére. Amennyiben ez nem történik meg, újabb demonstrációkat helyeztek kilátásba.

Már közvetlenül a Kréta-rendszerbe küldheti az iskolának szánt igazolást az azt kiállító orvos. Takács Péter egészségügyi államtitkár elmondta: az eddig használt papír alapú igazolások sem szűnnek meg, ezeket egy esetleges informatikai hiba esetére fenntartják, azonban alapesetben az igazolásokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér és Kréta-rendszer összekapcsolása révén az iskola közvetlenül kapja meg.

Még csütörtökig lehet jelentkezni az október-novemberi érettségi vizsgákra – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal. Minden vizsgatípust megtartanak őszi érettségi vizsgaidőszakban is, amely október 11-től november 22-ig tart.

Elindult az új fizetési mód Magyarországon. Szeptember 1-től továbbfejlődött az azonnali fizetés: élesedett a qvik, amely bolti és online vásárlások, valamint számlabefizetések esetén is gyors, biztonságos és olcsóbb fizetést nyújt, mint az eddigi bankkártyás rendszerek – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján. A qvikes fizetésről minden bolt tájékoztat majd, ahol a logó látható lesz, ott lehet majd fizethetni QR-kód beolvasásával.

Izraelben a bíróság leállította a túszalkuért indított sztrájkot, mert az megítélése szerint az politikai jellegű, és nincs benne gazdasági tényező. Ugyanakkor az egyéb tiltakozások folytatódtak Izrael-szerte: a túszalkut követelő tüntetők számos helyen főútvonalak forgalmát állították le, és sokfelé megakadályozták a vonatok indulását az állomásokon.

A nem hivatalos végeredmény szerint a bevándorlás-ellenes Alternatíva Németországnak jobboldali párt nyerte a tartományi választást Türingiában. Az AfD a szomszédos Szászországban csak minimális hátránnyal lett második a CDU mögött. Türingiában az AfD 32,8 százalékos eredményt ért el. Ez az első eset Németország újraegyesülése óta, hogy szélsőjobboldali párt tartományi választást nyert. Az eredményektől függetlenül továbbra is valószínűtlen, hogy az AfD Türingiában hatalomra tud kerülni, hiszen nincs meg az abszolút többsége.

Lengyelországban hétszáz, a náci németek által a második világháborúban meggyilkolt, tömegsírokban elföldelt áldozatot temettek újra– közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete. Az áldozatok földi maradványait 188 koporsóban temették újra egy közös sírba, a meggyilkoltak közül csaknem 120-at sikerült azonosítani.

Elhunyt Kupa Mihály, közgazdász, politikus, volt pénzügyminiszter. 83 éves korában érte a halál. Kupa Mihály 1990 és 1993 között volt pénzügyminiszter, ő volt a magyar kormány gazdasági kabinetjének elnöke, valamint az Nemzetközi Valutalap és a Világbank Közgyűlésének elnöke. Kupa Mihály 1991-ben időközi országgyűlési választáson a Magyar Demokrata Fórum támogatásával indult, megválasztása után az MDF parlamenti frakciójához csatlakozott. 2001-től 2007-ig az általa alapított Centrum Párt elnöke volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×