eur:
394.64
usd:
353.47
bux:
73063.23
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Senior man putting coins, money into a piggy bank. Saving Money after retirement, preparing for retirement. Financial education and financial literacy for seniors.
Nyitókép: Halfpoint Images / Getty Images

Meglepő számok a nyugdíjas évekhez kapcsolódóan

A nyári hónapokban átlépte az 500 ezret a nyugdíjbiztosítások száma – állapítja meg a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) frissen megjelent 2023-as évkönyve. A konstrukciót 2014 óta az állam adójóváírással támogatja, azóta is töretlen a népszerűsége.

A nyugdíjbiztosítási szerződések száma Magyarországon évről évre növekszik, évente több tízezer új szerződést kötnek meg az ügyfelek, akik már tizennégy biztosító ajánlatából választhatnak. Az MNB statisztikái az idei első negyedév végén már több mint 497 ezer szerződést tartottak számon.

A trend alapján biztosnak mondható, hogy augusztusban már túlléptük az ötszázezret – erre utal a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) most megjelent 2023-as évkönyve is, kifejtvén, hogy a nyugdíjbiztosítások számának és bevételének növekedése tovább tart, tavaly 24,8 százalékos díjbevétel emelkedést regisztrálhattunk az egy évvel korábbihoz képest.

A nyugdíjbiztosításnak számos előnye van, amelyek vonzóvá teszik ezt a megtakarítási formát.

Az állam évente a befizetések 20 százalékát (maximum 130 ezer forintot) adójóváírás formájában visszatéríti.

A biztosítási időszak alatt a befizetett pénz hozamot termel, növelve a megtakarítás értékét.

Sok nyugdíjbiztosítási termék rugalmas feltételeket kínál, például lehetőséget ad a befizetések ideiglenes felfüggesztésére, a díjfizetés módosítására, vagy a futamidő meghosszabbítására. Ha a biztosított személy a biztosítási időszak alatt elhalálozik, a biztosítás kedvezményezettje(i) vagy örökösei megkapják a biztosítás összegét, amely lehetővé teszi a család anyagi biztonságának fenntartását, illetve örökösödési adó alól történő mentességet. Egyes nyugdíjbiztosítási termékeknél lehetőség van arra, hogy a befizetett összegek évente az infláció mértékével növekedjenek, így megőrizve a megtakarítás értékét.

Magyarországon jellemzően azok az ügyfelek választják a nyugdíjbiztosítást, akik pénzügyileg tudatosak, stabil jövedelemmel rendelkeznek, és már gondolnak a nyugdíjas éveik anyagi biztonságára. Ennek köszönhetően az egy főre jutó megtakarítási összegek már valós támogatást biztosíthatnak a nyugdíjas évekre, a befizetések folyamatosak, alacsony a lemorzsolódás, s a szerződések száma dinamikusan növekszik.

Magyar Nemzeti Bank
Grafikon: Magyar Nemzeti Bank

Az évkönyvből kiderül az is, hogy az életbiztosítások körében továbbra is kulcsterméknek számítanak a nyugdíjbiztosítások a mintegy tíz százalékos tavalyi szerződésszám-növekedéssel. Ez annál is kiemelkedőbb, mivel az életbiztosítási szerződések 2 223 246-os száma (baleset, betegség és utazási biztosítások nélkül) 2023. december 31-én 4,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A piacnak a mélyütést az egyszeri díjas termékek visszaesése jelentette, ami alapvetően arra vezethető vissza, hogy az extraprofit adó veszteségessé teszi ezt a terméktípust. Az egyszeri díjbevétel csaknem a felére csökkent az előző évhez képest.

Az évkönyv egyebekben kitér arra is, hogy ugyanakkor

a nem-életbiztosítási szerződések száma 2023. december 31-én több mint 13,2 millió volt, ami 0,5 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

Ezen belül a két legjelentősebb súllyal rendelkező, a gépjármű és lakossági vagyon biztosításokból a szerződésszám a gépjárművek esetében 1,3 százalékkal, a lakossági vagyon biztosításoknál pedig 0,4 százalékkal nőtt.

A kiadvány elemzi a magyar gazdaság tavalyi helyzetét, teljesítményét, a biztosítási piac, valamint a biztosítások jogi környezetének alakulását, az élet és nem élet piac mellett külön a gépjárműpiacot, valamint a Mabisz Elkülönített Szervezeti Egységének tevékenységét. Megállapítja továbbá, hogy a biztosítók teljes vagyona tavaly 3671 milliárd forint volt, vagyis a társaságok intézményi befektetőként továbbra is nagyon jelentős befektetési tőkeerőt képviselnek a pénzpiacon.

Címlapról ajánljuk
Egészen merész javaslat is van a német menekültpolitika szigorítására

Egészen merész javaslat is van a német menekültpolitika szigorítására

Kevesebb mint három hónappal a baden-württembergi Mannheim városában május utolsó napján történt, egy 29 éves rendőr halálát követelő késes merénylet után újabb, a mannheiminél is is kegyetlenebb merénylet történt az észak-rajna vesztfáliai Solingen városában. A mannhemi merénylet hullámai még le sem csillapodtak, sőt, a solingeni terror után még magasabbra csaptak. Miközben folyik az áldozatok búcsúztatása, az ország vezető politikusai már a hasonló terrorcselekmények lehetséges megelőzéséről, elsősorban a menekültpolitika szigorításáról kezdtek éles vitát.

Csiki Varga Tamás: több módon is segíti az ukránok harcát az új fegyverük

Új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában a rakéta és a drón ötvözetéből. Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa szerint az eszközzel gyorsabban és jóval távolabbi oroszországi célpontokra is csapást tud mérni az ukrán hadsereg, de nem csak ebben szolgálja a céljaikat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Mégis mi folyik most a magyar egészségügyben?

Mégis mi folyik most a magyar egészségügyben?

A 2023-as szenvedős év után kezd helyreállni a kereslet a magyarországi magánegészségügyi szolgáltatások iránt, a legnagyobb multiklinikák új tervekkel jelennek meg a piacon. Közben az állami egészségügy háza tájáról nem érkeznek kellemes hírek, az elmúlt időszakban a betegek hozzáférése nem javult. De mégis mitől lesz tartós növekedés a magánegészségügyben, mennyire volt válságálló a szektor és mit hoz az egyre erősebb verseny a piacon? Várható-e érdemi új állami szabályozás ezen a téren? Mit tudnak a single speciality szolgáltatók, és mire készülnek? Izgalmas kérdésekre adunk választ a szeptember 26-i Private Health Forumon, ahol hatalmas újításra is készülünk a programban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 27. 09:16
×
×
×
×