eur:
395.51
usd:
360.22
bux:
72279.47
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
A gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Igazgyöngy 98 Kft. mintegy másfél milliárd forintos beruházással kialakított kötszergyártó üzeme a Somogy vármegyei Csákányban az átadás napján, 2023. május 12-én.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Új jogszabály készül, drágább lehet a kötözésre vagy pelenkára szoruló betegek ellátása

Állapottól függően akár másfél-kétszeresére is nőhet a betegteher a dráguló kötszerek miatt – mondta az InfoRádióban az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László figyelmeztetett: a rendszeres kötözésre szoruló betegek költségei jelentős mértékben megemelkedhetnek, ha a tervezetből jogszabály lesz. Árváltozás jön az injekcióknál és a pelenkáknál is.

Az érdekképviseletek szerint több betegségcsoportban is szűkülhet a hozzáférés egyes gyógyászati segédeszközökhöz, ha elfogadnak egy nemrég társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezetet, amely többek közt a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz-piacot érintő technikai részletszabályokat is tartalmaz – írja a Népszava.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy a társadalmi egyeztetés még folyamatban van, de a tárca szerint a rendelettervezet nem szűkíti a betegek hozzáférését a gyógyászati segédeszközökhöz, éppen ellenkezőleg, a betegek érdekeit szolgálja. Azt is közölték, hogy a kötszerek darabszámának összehangolását az eltérő időtartamú kötéscsere indokolja. A minisztérium jelezte: a jogszabálytervezet társadalmi egyeztetése során beérkező észrevételeket, javaslatokat kiértékelik, megfontolják, és figyelembe veszik a rendelet végleges szövegezésekor.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta: a jogszabálytervezet több változtatási javaslatot is tartalmaz, amelyek között vannak pozitívumok is. Kiemelte például, hogy a rendelettervezet alapján külön lehetne rendelni a kerekesszékeket és a mopedeket, illetve azok meghajtó akkumulátorait, amit korábban az Orvostechnikai Szövetség is szorgalmazott. Rásky László szerint erre jótállási szempontból van nagy szükség, és összességében kedvező fejleménynek tartja, hogy az egészségügyi államtitkárság több javaslatukat is tárgyalta vagy elfogadta.

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a jogszabálytervezetnek vannak olyan pontjai, amelyek a betegellátás, valamint a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés szűkítését hordozzák magukban. Mint fogalmazott, ennek kirívó esete, hogy az egészségügyért felelős Belügyminisztérium a tervezet szerint

az eddig havonta felírható húsz darab kötszer helyett csak tizenötöt engedne felírni egy-egy betegnek.

A Népszava azt írja, a jelenlegi rendszerben egy seb átlagos havi ellátása 30 ezer forintba kerül, amiből 24 ezret az állam, 6 ezret a beteg fizet. A súlyosabb, több seb kezelésére szorulóké már havi 50 ezer, melyből 10 ezer forint a térítési díj.

Rásky László elmondta: „szakmailag abszolút nem igazolható ez a javaslat”. Úgy véli, fiskális oka lehet, hogy a kormányzat ilyen eszközökhöz nyúl, és véleménye szerint ha életbe lép a rendelet, még lejjebb szorítják az egyébként is csökkenő gyógyászatisegédeszköz-támogatási szükségletet.

Ha a rendelettervezetből jogszabály lesz, akkor Rásky László számítása szerint az eddigi kötszermennyiség mindössze 75 százalékához jutnak hozzá a betegek, a fennmaradó 25 százalékot pedig teljes áron kellene megvásárolniuk.

„Állapottól függően akár másfél-kétszeresére is drágulhat a betegteher”

– jegyezte meg az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Rásky László azt mondta, a kötszereket érintő módosításokkal kapcsolatban nem kezdeményezett egyeztetést a szervezetükkel a szakállamtitkárság. Hozzátette: a kormányzatnak át kellene alakítania a gyógyászatisegédeszköz-ellátás rendszerét, miközben egy fogyatékosügyi kormányhatározatban „nagyon konkrét utasítást kapott az egészségügyi kormányzat”, de ezzel kapcsolatban sem kezdődtek tárgyalások a felek között. „A szakmai alapokat nélkülöző, egyeztetések mellőzésével megszülető tervezeteket határozottan elutasítjuk” – összegzett az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A jogszabálytervezet a pelenkák és injekciós tűk esetében lehetőséget biztosítana arra, hogy a piaci szereplők a jelenlegi áraktól akár 40 százalékkal is eltérhessenek. Az indoklás szerint jelenleg a támogatás alapjául elfogadott, közfinanszírozott ár kevesebb, mint amennyiért azt a forgalmazók be tudják szerezni. Ez a drágulás a lap szerint ismét a betegeket és a családjaikat sújtaná. Megjegyzik: az sem segíti a beteg jóllétét, hogy támogatással napi 3 darab pelenka jár a rászorulóknak, miközben nem ritka, hogy ennél többre van szükség. A gyakoribb cserére szorulók a többletet már csak teljes áron tudják megvásárolni.

A Népszava összeállításában az is szerepel, hogy megterhelheti a betegek pénztárcáját az eszközjavítás rezsióradíjának, kiszállási díjának 50 százalékos tervezett emelése is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kopasz Bálint: egy ideig nem tervezek kajakba ülni

Kopasz Bálint: egy ideig nem tervezek kajakba ülni

Bár alapvetően örül a bronzéremnek a címvédő Kopasz Bálint, nem tagadja, némi csalódottságot is érzett a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyszámának olimpiai döntője után. A Győri VSE sportolója azt mondta az InfoRádióban, nem érzett bénító nyomást amiatt, hogy neki kellene hoznia a remélt magyar aranyérmet a kajak-kenu sprint szakágának utolsó olimpiai versenynapján.
VIDEÓ
Megújul a VOSZ: vállalkozásfejlesztést is kínálnak az átalakuló irodáik

Megújul a VOSZ: vállalkozásfejlesztést is kínálnak az átalakuló irodáik

Már tíz vármegyeszékhelyen működnek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megújult területi irodái, ahol a Széchenyi Kártya Program termékeivel kapcsolatos eddigi, megszokott ügyintézésén/tanácsadáson kívül új szolgáltatásokkal, például az ESG-előírásokra való felkészülés támogatásával is segítik majd a kkv-kat – mondta a VOSZ elnöke a Portfolio-nak adott interjúban. Eppel János kiemelte: a tavalyi recessziós évben a Széchenyi Kártya Program hiteleinek majdnem 80%-a a vállalkozások napi működésének fenntartását, a likviditás biztosítását szolgálta. Az idei évvel kapcsolatban elmondta: ugyan csökkent az infláció, nőtt a reálkereset, valamint a kamatpálya is lefelé tart, azonban a fogyasztás még nem indult be, emiatt kivárnak a hazai kkv-k, várják a felfelé mutató tartós trendet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×