eur:
393.24
usd:
359.65
bux:
72329.53
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Pedestrian crosswalk aerial view from above
Nyitókép: Dmytro Varavin/Getty Images

Sikeres program: emiatt változtattak az autósok a közlekedési szokásaikon

Egyre több iskola vesz részt a diákok biztonságáért létrehozott Sulizóna programban.

A Budapesti Közlekedési Központ emlékeztet: a kijelölt fővárosi iskolák környékén forgalmi beavatkozásokkal, a parkolás rendezésével, új felfestésekkel és figyelemfelhívó eszközökkel teszik biztonságosabbá a diákok mindennapjait és rendezettebbé a környezetet. A biztonságosabb közlekedés érdekében sebességcsökkentett zónákat alakítottak ki, megváltozott a forgalmi rend, úgynevezett K+R ("Puszi és pá!") helyeket alakítottak ki, emellett különböző felfestésekkel, figyelemfelhívó eszközökkel segítik a balesetmentes közlekedést.

A BKK tavaly indította el a Sulizóna programot a Budapest Közút Zrt.-vel, a MOME Innovációs Központjával, valamint a helyi önkormányzatokkal közösen. A program elemei illeszkednek a BKK által kidolgozott közlekedésbiztonsági stratégiához, amelynek egyik célja - az Európai Unió irányelveivel összhangban -, hogy 2030-ig megfelezze, 2050-ig pedig nullára csökkentse a közúti közlekedés halálos áldozatainak számát Budapesten.

Tavaly őszre két IV. kerületi és egy XVII. kerületi iskola közelében vált biztonságosabbá a közlekedés. A közlemény szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolások és szüleik, valamint az intézmények dolgozói megszokták és megkedvelték a csaknem egy éve bevezetett forgalmi rendet.

A felmérések során

a megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott, hogy változtatott a közlekedési szokásain, az intézkedések hatására pedig jelentősen nőtt a környéken közlekedők biztonságérzete is.

A válaszadók egy része arról is beszámolt, hogy az elmúlt hónapokban környezetbarát közlekedési módra váltott az autózás helyett - ismertette a BKK.

Szeptembertől már a X. kerületi Kőbányai Harmat Általános Iskolánál is biztonságosabb lesz a közlekedés. A tájékoztatás szerint a kőbányai önkormányzat 2024 nyarán felújítja a Kada közt, ez pedig alkalmat ad arra, hogy az iskolába igyekvőknek is biztonságosabb környezetet alakítsanak ki: forgalomcsillapító elemeket létesítenek, hogy javuljon a gyalogoskapcsolat az iskola és a lakótelep között. A rövid idejű biztonságos megállás lehetőségének megteremtésére K+R helyeket alakítanak ki az intézmény közvetlen közelében - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Visszaváltási rendszer: alapvető változásokat kérnek a kereskedők

Visszaváltási rendszer: alapvető változásokat kérnek a kereskedők

A kereskedők szerint több változtatás is kellene ahhoz, hogy jól működjön a július elsején elindult visszaváltási rendszer. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy problémás a betétdíjak elszámolása a MOHU és a kereskedők között, illetve a kisebb boltokba telepített automaták sokszor nem működnek, aminek típushiba lehet a hátterében.

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×