eur:
393.48
usd:
357.95
bux:
71832.47
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Nyitókép: Pixabay

A videójátékok veszélyeire, a sötét mintázatokra figyelmeztetnek

A Gazdasági Versenyhivatal szedte össze a tudnivalókat és adott néhány jó tanácsot.

Mindig nézzék meg, hogy az adott videojáték megfelel-e a gyermek életkorának, tanácsolja Gondolovics Katalin, a Gazdasági Versenyhivatal sajtószóvivője. Az Egységes Európai Játékinformációs Rendszer – vagy rövidebb nevén Pegi – korhatárbesorolási rendszere megadja, hogy hány éves korig nem ajánlják az adott játékot.

Figyelni kell az úgynevezett sötét mintázatokra is. Ezek olyan digitális megoldások, amelyekkel a fejlesztők ráveszik a gyerekeket, hogy minél több időt és pénzt fordítsanak az adott videójátékra, tette hozzá.

"Gyűjtemények összeállítására ösztönzik a gyermeket, vagy a kipróbálni kívánt játék bemutatója egy egészen más bemutató, vagy épp egy reklám. Olyan is előfordult, hogy nem lehetett kilépni az adott reklámból. Vagy az a visszaszámláló óra sokkal lassabban jelezte az időt, és sokkal hosszabb ideig látta az adott reklámot a gyermek. De nagyon gyakran úgynevezett zsákbamacskákat is felkínálnak játékok közben, aminek a megszerzéséhez egy újabb játéknak a bemutatóját kell megnézniük. Vagy a játékon belüli vásárlást virtuális pénzhez kötik, amelynek a pontos értékét nem igazán tudja meghatározni a gyermek" – sorolta a problémákat Gondolovics Katalin.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint azt is tudatosítanunk kell magunkban, hogy nincsenek ingyenes játékok, mert amiért nem pénzt kérnek, azért az adatainkkal fizetünk. Persze jogunk van megismerni, hogy azzal az adattal a cég mit kezd, mire használja fel, és nagyon fontos is, hogy megismerjük. Nagyon sok cég nem rendelkezik magyar nyelvű adatvédelmi szabályzattal, ezeket kell átböngészni.

A Gazdasági Versenyhivatal azt kéri a szülőktől, hogy kísérjék figyelemmel a gyermekük által használt játékokat, fektessenek le világos szabályokat a játékra fordítható időről és pénzről, illetve használjanak valamilyen szülőifelügyelet-szolgáltatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

A párizsi ötkarikás játékokkal befejezte a versenyszerű kajakozást a kétszeres olimpiai bajnok. Csipes Tamara azt mondta az InfoRádióban, hogy maradéktalanul elégedett a Franciaországban megnyert két ezüst- és egy bronzéremmel. Hozzátette: nem fáj elismernie, hogy Lisa Carrington ezúttal jobb volt nála, és nem hiányzik neki az újabb arany, mert fontosabb számára, hogy emberileg nagyon sokat kapott az utolsó olimpiájától.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

A vártnál érdemben alacsonyabb lett az amerikai termelői infláció, ami kedvező lehet a szeptemberi Fed kamatdöntő ülése szempontjából: a friss adat  ugyanis beleillik abba a trendbe, hogy az amerikai gazdaság lassulásával együtt az inflációs nyomás is csökken, ez pedig afelé mutat, hogy a Fed elkezdheti szeptemberben a kamatcsökkentési ciklusát. A hír hatására megugrottak az amerikai részvényindexek, az erősödést a Nasdaq vezette.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×