eur:
390.87
usd:
359.96
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
A group of friends excitedly splashing in the water on a day out at the lake together.
Nyitókép: TommL/Getty Images

Ha strandolni indul, de nem mindegy, milyen a víz – mutatunk egy térképet

A magyar tavak és folyók strandjainak 95 százalékán jó a fürdővíz minősége – állapította meg a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Magyarországon hozzávetőleg 300 természetes fürdővíz van, ezek több mint 95 százaléka legalább jó minősítésű – ismertette az InfoRádióban Khayer Bernadett, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés szakértője. Vagyis, bár a Duna alkalmankénti áradása, továbbá a heves esőzések és az extrém meleg időszakosan ronthat némileg a vizek minőségén, alapjáraton

teljesen biztonságos a fürdőzés a magyarországi vizekben.

Az NNGYK által közzétett fürdővízminősítési térképen – fürdővizenként – két adatot tüntetnek fel, egy éves és egy aktuális minősítést. Előbbi arra vonatkozik, hogy milyen valószínűséggel lehet egészségere káros anyag a vízben – magyarázta a szakértő. Több, általában négy év teljes adatsorából, statisztikai képletek alapján számolják ki, hogy az adott fürdővíz kiváló, jó, tűrhető vagy kifogásolható kategóriába esik.

A fentieken túl a szezon előtt minden fürdővíz átesik egy vízminőségi vizsgálaton, amit a szezon végééig havi rendszerességgel megismételnek a szakemberek. A laboratóriumi mérések során olyan baktériumoknak a jelenlétét keresik, amelyek esetleg szennyvíz, vagy egyéb fekális eredetű – például E. coli vagy enterococcusok – szennyezésre utalhatnak. Ezek számosságából, egy képlet alapján lehet kiszámolni a mennyiségüket, és lehet kategóriába sorolni az egyes fürdővizeket – tette hozzá.

A térképen tehát mindig az aktuális mintavétel eredményét vegyék elsősorban figyelembe, amikor fürdőhelyet választanak – tanácsolta Khayer Bernadett, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×