eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Wavy and slanted Iranian flag in the front plane, with masses of Iranian people behind who celebrate an anniversary of the 1979 Islamic Revolution and Iranian independence day, in a march along Azadi avenue toward Azadi square every 22nd of Bahman or 10-11th of February.
Nyitókép: Germán Vogel/Getty Images

Kész tárgyalni az EU-val az új iráni elnök

Kihozná országát a nemzetközi elszigeteltségből.

Maszúd Peszeskján újonnan megválasztott iráni elnök egy szombaton megjelent véleménycikkben kifejtette: kész konstruktív párbeszédet kezdeni az európai országokkal, ugyanakkor a szemükre vetette, hogy visszavonták az atomkérdéssel kapcsolatos több kötelezettségvállalásukat.

Az elnökválasztás második, július 5-i fordulójában megválasztott 69 éves reformpárti politikus a tervek szerint július végén teszi le a hivatali esküt, hogy megkezdje négyéves mandátumát.

A nagy nemzetközi figyelem kísérte választás kampányában Maszúd Peszeskján megígérte, hogy kijuttatja Iránt az elszigeteltségből, "építő jellegű kapcsolatokat alakítva ki a világgal, így az európai országokkal.

A Tehran Times című angol nyelvű iráni napilapban szombaton megjelent cikkében a megválasztott elnök bírálta az Egyesült Államok 2018-ban történt kivonulását a három évvel korábban megkötött hétoldalú megállapodásból, amelynek célja az iráni atomprogram korlátozása volt a Teherán ellen elrendelt nemzetközi szankciók enyhítése fejében.

Maszúd Peszeskján emlékeztetett, hogy az amerikai kivonulás után az európai országok igyekeztek megmenteni a szerződést, és enyhíteni az amerikaiak által újból bevezetett szankciók hatását.

"Az európai országok azonban megtagadták valamennyi kötelezettségvállalásukat" - sajnálkozott a megválasztott elnök, aki ennek ellenére kész a konstruktív párbeszédre az európaiakkal, hogy normalizálják a kapcsolataikat.

Peszeskján szerint a két fél számos területen aknázhatná ki az együttműködést, ha "az európaiak félretennék az erkölcsi felsőbbrendűség érzését, és véget vetnének a minden apróságból szított válságoknak, amelyek sokáig aláaknázták a kapcsolatokat".

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban, amelynek a szankciói súlyosan érintik az iráni gazdaságot, a megválasztott elnök kijelentette: Washingtonnak fel kellene ismernie a valóságot, és egyszer s mindenkorra megérteni, hogy Irán nem reagált és nem fog reagálni a nyomásgyakorlásokra.

Peszeskján "értékes stratégiai partnernek" nevezte Oroszországot, és közölte, hogy kész a továbbiakban is együttműködni Kínával.

A megválasztott elnök felszólította a szomszédait - Törökországot, Szaúd-Arábiát, Ománt, Irakot, Bahreint, Katart, Kuvaitot és az Egyesült Arab Emírségeket -, hogy erősítsék a kereskedelmi kapcsolataikat Iránnal.

Maszúd Peszeskján a májusban helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raíszi utóda lesz.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×