Infostart.hu
eur:
391.34
usd:
331.92
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva
Gímszarvas (Cervus elaphus) bika a szarvasbőgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2022. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Meddőség, vetélés, torz agancsok: súlyos járvány pusztít a hazai erdőkben

Az aszályos, forró nyarak már nemcsak a terményeket, de a hazai vadállományt is súlyosan érintik: a terjedő aflatoxin meddőséget, torz agancsokat és tömeges elhullást okozhat.

Bács-Kiskun vármegyében a vadásztársaságok évről évre komolyabb kihívásokkal néznek szembe – a legújabb veszélyt most nem a ragadozók, hanem egy mikroszkopikus ellenség, az aflatoxin jelenti. A penészgombák által termelt méreganyag a hosszan tartó aszályos időszakokban könnyen elszaporodik a takarmánynövényekben, különösen a kukoricában – és súlyos következményekkel járhat a vadállományra nézve – írja a baon.hu.

Miklós Károly, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun megyei titkára a lapnak elmondta, a nőstény egyedeknél a toxin meddőséget és vetélést, a hímeknél pedig spermakárosodást és hormonleállást okozhat. „A dám szarvasoknál már végeztek vizsgálatokat, őzeknél pedig folyamatos a mintavétel” – tette hozzá. Mindez a vadgazdálkodás jövőjét is fenyegeti, hiszen a szaporulat jelentős csökkenése hosszú távon visszavetheti az állományt.

Az agancsképződés sem mentes a következményektől: a toxinnak és az alultápláltságnak köszönhetően egyre gyakoribbak a torz, kifordult agancsok. Ez nemcsak esztétikai vagy trófeaminőségi kérdés – ezek az állatok gyakran betegesek és rövidebb életűek is.

A vadászok szerint az aszály hatásai sokkal összetettebbek, mint korábban gondolták: a vízhiány, a gyengébb minőségű takarmány, a növényvédő szerek és a toxinok együttese súlyosan gyengíti az állatok immunrendszerét. Különösen az őzállomány veszélyeztetett, hiszen ez az egyetlen kérődző, amely már a bendőben képes a fehérjék felszívására – így az étrend minősége közvetlen hatással van a túlélésére.

Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×