eur:
390.91
usd:
357.42
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Műtétet végeznek a DaVinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én. A helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 3,8 milliárd forintos keretének részeként beszerzett első vidéki robotsebészeti eszközt 2022. szeptember 28-án adták át, amellyel nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Két fővárosi kórházban is komoly gondot okoz a műtőklímák meghibásodása

Munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron sem lehet 20-24 celsius foknál magasabb hőmérséklet.

A hőség miatt át kellett szervezni az egészségügyi ellátást: kedd óta az Uzsoki utcai kórház valamennyi műtőjében, a budai Szent Jánosban pedig a traumatológiaiban nincsenek operációk. A két intézmény klíma berendezései néhány óra különbséggel hibásodtak meg - írja a Népszava.

A lap úgy tudja, az Uzsoki műtőiben 41,5 foknál, míg a Jánosban 38 fokos hőség után álltak le a beavatkozásokkal és jelezték, nem tudnak beteget fogadni. E két szolgáltató látta el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát, most ennyivel több beteg hárul a még működő másik három traumatológiai centrumra.

Mindkét intézmény „havária” helyzetként, azaz azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a meghibásodást, ám megjavítani még nem sikerült.

A fővárosi Uzsoki utcai kórházban a sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatolóiai, szemészeteti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását kényszerültek átütemezni, illetve a sürgős eseteket más kórházakba irányítani. A helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A Szent János kórház traumatológiai műtétre szoruló betegeit is más intézményekbe viszi a mentő.

Legutóbb 2019-ben a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérésére felmérte a hazai kórházak hűtési helyzetét, akkor a műtők 33 százalékában, az intenzív osztályok 41 százalékában, a betegszobák 98 százalékban nem volt hűtés.

A műtőklímák hiányosságai miatt az alapvető jogok biztosa is indított vizsgálatot, amely 2021-ben zárult le. A jelentés komoly munkavédelmi hiányosságokat állapított meg.

A dokumentum idézi az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített vizsgálatot, eszerint a műtők 92 százaléka rendelkezik ugyan klímaberendezéssel, ám több mint 40 milliárd forintot kellene fejlesztésre, karbantartásra fordítani. Ebből az összegből a következő három évben – tehát az idei évig – közel 24 milliárd forint ráfordítás lett volna szükséges.

A Belügyminisztérium kommunikációs főosztálya a portálnak azt írta: „A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a tegnapi napon a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban bekövetkezett folyadékhűtő-rendszer meghibásodás okán más egészségügyi szolgáltatók kijelöléséről intézkedett, valamennyi műtéti ellátás vonatkozásában, visszavonásig terjedő időtartamra. A mai napon az Észak-budai Szent János Centrumkórház helyett – a traumatológiai műtő klímarendszerének meghibásodása miatt – a traumatológiai szakellátás keretében a műtéti ellátást igénylő felnőtt korú betegek ellátására más szolgáltatók kerültek kijelölésre. Tájékoztatjuk továbbá, hogy az azonnali beavatkozást igénylő helyszíneken a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság munkatársai a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik, a betegek ellátása addig is a kijelölt kórházakban biztosított.”

Címlapról ajánljuk

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 17. 20:17
×
×
×
×