eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének (jobbra, fent), a Momentum (j, k), a Megoldás Mozgalom (j, lent), valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (b) választási plakátja a Blaha Lujza téren 2024. június 6-án. Az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztása 2024. június 9-én lesz Magyarországon.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.

Még mindig nagyon sok választási plakát van kint az utcákon Budapesten és országszerte, pedig hamarosan lejár az eltávolításuk törvényben megszabott határideje. A jogszabály szerint a politikai plakátokat, egyéb hirdetményeket az aktuális választás után harminc napon belül le kell szedni. A Jegyzők Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: a plakátokat azoknak kell levenniük, akik kirakták, vagy azoknak, akiknek az érdekében kihelyezték azokat.

Tóth János hozzátette: bármelyik polgármesteri hivatal elrendelheti, hogy valamelyik szervezet közreműködésével szedjék le a plakátokat. Felhívta a figyelmet, hogy a kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem

rengeteg tapétát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, „nem lehet csak egy ollóval megoldani”.

A jegyzői szövetség vezetője közölte: a bevett protokollnak megfelelően a polgármesteri hivatalok ezúttal is felhívják az érintett jelöltek, jelölőszervezetek figyelmét, hogy legkésőbb július 9-ig távolítsák el a politikai célú hirdetményeket. Mint fogalmazott, a hivatalok ebben az eljárásban általában toleránsak szoktak lenni, de ez nem jelenti azt, hogy a kiszabott határidőhöz képest több hetes vagy hónapos csúszást, halogatást engedélyeznének.

Tóth János elmondta: ha az érintettek nem tesznek eleget a jogszabályban megfogalmazott előírásnak, bírságot kell kiszabni. Erre nem sok példa volt itthon, a jelöltek vagy a jelölőszervezetek jellemzően figyelni szoktak arra, meddig kell levenni a plakátokat, tapétákat. Probléma inkább a festésekkel, kisebb matricákkal szokott lenni néha, amelyeknek az eltüntetése macerásabb művelet, de ezeket is el kell távolítani.

„Amennyiben a polgármesteri hivatalnak kell eltávolíttatnia a választási plakátokat, akkor ennek költségét kiszámlázhatja a jelölőszervezeteknek” – tette hozzá a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Örülhet a radikális jobboldal az exit poll szerint

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×