eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
paper money in jeans pocket,forints cash closeup.
Nyitókép: Roman Budnyi/Getty Images

Ételről és orvosról is lemond a magyar, ha spórolnia kell - Egyensúly Intézet

Minden harmadik magyar kért már kölcsön pénzt a családtagjaitól vagy a barátaitól, a szülők egyharmada pedig nem evett eleget az elmúlt két évben, hogy etetni tudja a gyermekét - mutatta ki az Egyensúly Intézet új szegénységkutatása.

A magyarok 20 százalékának nincsenek anyagi gondjai, a lakosság harmada viszont szegény - ismertette a májusi kutatás legfontosabb megállapítását az InfoRádióban Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője.

"2023 novembere óta 50 ezer forinttal többre van szükség az átlagos megélhetéshez. 45 százaléknyian vannak azok, akik a szűkös megélhetés alatti jövedelemhez jutnak hozzá, tehát a 250 ezer havi nettó alatti jövedelemhez, és van még egy 31 százalék, amely nettó 250 és 400 ezer forint alatti jövedelmi sávba tartozik, tehát összességében azt mondhatjuk, hogy a magyar társadalom háromnegyede az átlagos jövedelmi szint alatt visz haza" - mondta.

A váratlan kiadás, például egy elromlott mosógép cseréje nagyon sok magyarnak megoldhatatlan gondot jelent - tette hozzá.

"A magyar társadalom harmada nem tudna megbirkózni egy ilyen váratlan kiadással, és ez 2022 novembere óta a legmagasabb arány.

Ami még árnyalja is a képet, az az, hogy az aktív dolgozók körében is ez a legmagasabb számarány. Ha csak a tavalyi év novemberéhez hasonlítjuk az eredményeket, akkor 7 százalékpontos növekmény jelentkezett azok körében, akik nem tudnak kifizetni egy olyan összeget, ez egy érdemi probléma jelenleg a magyar társadalomban."

Az emberek ilyenkor kölcsönkérnek vagy lemondanak valamiről.

"A legtöbben arról adtak számot, 40 százaléknyian, hogy a közelmúltban korlátozni kényszerültek a közlekedést, harmaduk arról adott számot, hogy kölcsönkért. Orvosi kezelésről, fűtésről vagy az étkezésről nagyjából a magyarok ötöde mondott le az elmúlt 6 hónapban vagy az azt megelőző időszakban."

Ennek ellenére a magyarok 75 százaléka a közeljövőben nem számít anyagi helyzetének romlására, a váratlan kiadások és a nyugdíjas évek miatt viszont szinte mindenki aggódik - mondta az InfoRádióban Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×