eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Gyurcsány Ferenc: kell még valamit mondanom, Gergő?

A Demokratikus Koalíció elnöke kész forgatókönyvet lát a főpolgármester-választás ügyében.

Egyelőre nem tudni, hogy októbertől ki lesz Budapest főpolgármestere, mert a vasárnapi választást minimális, 324 szavazatos előnnyel a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely nyerte, de kihívója, Vitézy Dávid indítványára a Nemzeti Választási Bizottság szerdán elrendelte a több mint 24 ezer érvénytelen voks újraszámolását. A döntés visszásságaira hivatkozva aztán csütörtök délután Karácsony Gergely közölte: kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését a lehető legrövidebb határidőn belül.

Az ügyben megszólalt Gyurcsány Ferenc, a Facebookon azt írta, hogy szerinte "mindent meg fognak tenni azért, hogy elvegyék Karácsonytól a főpolgármesterséget. Mindent."

A volt miniszterelnök úgy véli, hogy kész forgatókönyvet látunk, amelyben "a Fidesszel megértő, konstruktív ellenzéki szerepet játszó LMP jelölte a Fidesz egykori államtitkárát, Vitézy Dávidot Karácsony Gergely ellenében. A Fidesz a választás előtt két nappal visszavonta saját jelöltjét és Vitézy támogatására szólította fel híveit. Magyar Péter bejelentette, hogy egyik jelöltet se támogatja és érvénytelen szavazat leadását ajánlotta híveinek. Ezek után a választásokat elveszítő Vitézy az érvénytelen szavazatok újraszámolását követelte. A Fidesz delegáltjai a Nemzeti Választási Bizottságban elrendelik az újraszámolást. A lehetséges fellebbviteli fórumok mindegyike, azaz a Kúria és az Alkotmánybíróság a Fidesz befolyása alatt működik."

A Demokratikus Koalíció elnöke végül ezt írta: "Kell még valamit mondanom, Gergő?"

Gyurcsány Ferenc utóiratként pedig hozzátette, a választást Karácsony Gergely nyerte, "ő a nép akarata szerint a budapestiek főpolgármestere. Minden támogatásunk és szolidaritásunk az övé."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Az elmúlt években az Európai Unió politikáját egyre inkább a gazdaságbiztonság és a stratégiai autonómia erősítésének célja határozza meg. Az EU-nak globálisan kell versenyeznie a zöld és digitális átmenethez szükséges, véges mennyiségű erőforrásokért, miközben az Egyesült Államok és Kína közötti globális dominanciaverseny is áthatóbbá vált. A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború rávilágítottak az EU túlzott külső függőségeinek problémájára. A nehézségek viszont rávilágítanak, hogy az uniónak nagyhatalommá kell válnia, hogy csökkenjen kitettsége gazdasági riválisaival szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×