eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Szavazás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Hódmezővásárhelyen, a Szent István téri általános iskolában kialakított 22. szavazókörben 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Megszólalt az NVI a Karácsony Gergely által említett ügyekben is

A csütörtök délután 16 órai határidőig valamennyi helyi (kerületi) választási irodától megérkeztek a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjai a Nemzeti Választási Irodához.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai, jegyzőkönyvbe foglalt döntésének megfelelően Nagy Attila, az NVI elnöke utasította Budapest (kerületi) helyi választási irodáit, hogy adják át a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait az irodának, és ebben a helyi választási irodák legalább három tagja és a helyi választási bizottság tagjai is vegyenek részt. Az NVI közölte: a kerületi helyi választási irodák valamennyi esetben az utasításnak megfelelően, időben értesítették a helyi választási bizottság tagjait az urnabontás időpontjáról.

A helyi választási bizottság tagjai - a helyi választási irodák tájékoztatása szerint - kizárólag Budapest II., a IX., a XIII. és a XV. kerületében nem éltek a jogukkal, hogy az eseményen jelen legyenek. A további 19 kerületben a helyi választási bizottság tagjai részt vettek az urnabontás, az újracsomagolás és a zárás folyamatában.

Közölték azt is, hogy Budapest III. kerületének 106-os szavazókörében

a szavazatszámláló bizottság tagjai nem kötegelték külön az érvénytelen szavazólapokat, így ebben az esetben valamennyi főpolgármesteri szavazólapot beszállították az NVI-hez.

Ezeknek az érvénytelen szavazólapoknak a különválogatását az NVB az újraszámlálás során végzi el.

A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárták azokat.

Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság pénteken 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével.

Az NVB csütörtökön Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt jogorvoslati kérelmével kapcsolatban elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást. A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámlálás.

Karácsony Gergely csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi. Szerinte az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának elrendelése sem volt szabályos, mert az NVB elnöke fél órával az ülés előtt értesítette a tagokat, és nem volt idő a Vitézy Dávid által előterjesztett bizonyítékok egyenkénti értékelésére. Arról is beszélt, hogy az újraszámlálás tisztességével kapcsolatban is sorra érkeznek jelzések, ezek között említette, hogy nem a lezárt urnákat rendelte be az NVB, hanem azt kérte, hogy helyben bontsák fel, és úgy küldjék be a központba. Ráadásul azt sem tették kötelezővé, hogy a felnyitáskor jelen legyenek a pártok delegáltjai, és vannak kerületek, ahol egy delegált sem volt jelen. Az érvénytelen szavazatokhoz bárki hozzáférhet, így egy tollvonással a Szentkirályi Alexandrára leadott érvénytelen szavazatot érvényessé lehet tenni.

Karácsony Gergely szerint ezen visszásságok miatt az az egyetlen megoldás, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Sorra érik a válságok az EU-t, ezért muszáj nagyhatalommá válnia

Az elmúlt években az Európai Unió politikáját egyre inkább a gazdaságbiztonság és a stratégiai autonómia erősítésének célja határozza meg. Az EU-nak globálisan kell versenyeznie a zöld és digitális átmenethez szükséges, véges mennyiségű erőforrásokért, miközben az Egyesült Államok és Kína közötti globális dominanciaverseny is áthatóbbá vált. A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború rávilágítottak az EU túlzott külső függőségeinek problémájára. A nehézségek viszont rávilágítanak, hogy az uniónak nagyhatalommá kell válnia, hogy csökkenjen kitettsége gazdasági riválisaival szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 21. 06:50
×
×
×
×