eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje programismertető beszédét tartja A valódi városfejlesztés 101 pontja címmel a Fonó Budai Zeneházban 2024. április 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Vitézy Dávidék már hétfőn benyújtottak egy fellebbezést, de azt az FVB elutasította

A főpolgármester-jelölt és stábja rögtön a választás másnapján benyújtotta a fellebbezést a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására vonatkoztatva, amiatt, mert szerintük alig láthatóan húzták át Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. Ezt azonban a Fővárosi Választási Bizottság elutasította.

Mint arról a Infostart is beszámolt, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását, 12 igen szavazattal, 4 ellenében. A testület elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a problémáikat a Fővárosi Választási Bizottság felé is jelezték, de az elutasította a stáb akkor még a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására vonatkozó kérelmét - írja az Index.

A főpolgármester-választáson első körben kis különbséggel alulmaradt jelölt stábja a fellebbezést azzal indokolta, hogy az említett két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét "vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki". Véleményük szerint

"ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen (a jelölt adatainak nem jól látható kihúzása miatt a kiesett jelöltre leadott) szavazat született",

így sérültek a választás tisztaságának alapelvei, és nem volt meg az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölőszervezetek között. Bizonyítékként fotókat csatoltak az érintett kerületekből származó szavazólapokról.

Az FVB szerint azonban a fotókról nem lehetett teljes bizonyossággal megállapítani, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e, továbbá szerintük a Vitézy Dávid stábja által leadott kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázat sem bizonyítja egyértelműen, hogy "a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent".

A Fővárosi Választási Bizottság elutasító határozatát június 11-én keltezték, Vitézy Dávidék ezt követően, június 12-én nyújtották be fellebbezésüket a Nemzeti választási Bizottsághoz, amely el is rendelte az újraszámlálást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×