eur:
392.93
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke beszédet mond a DK-MSZP-Párbeszéd veszprémi kampányrendezvényén 2024. június 4-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Barabás Richárd: Szentkirályi Alexandra visszalépése többet ártott Vitézy Dávidnak, mint használt

A Párbeszéd vezetése Karácsony Gergely főpolgármester újbóli győzelmére számít – hangsúlyozta Barabás Richárd. A párt társelnöke az InfoRádióban úgy nyilatkozott, hogy szerinte a magas részvételt részben a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépése is okozta.

Barabás Richárdnak az a véleménye, hogy a választók a kampány utolsó két napjában rájöttek a Fidesz manipulációjára, hogy a kormánypárt részéről a kezdetektől fogva csak figyelemelterelés volt Szentkirályi Alexandra kampánya, és a valódi fideszes jelölt Vitézy Dávid volt. A Párbeszéd társelnöke abszurdnak nevezte azt a helyzetet, hogy a kormánypárti propagandamédia péntek reggeltől egyszerre kezdte el támogatni Vitézy Dávidot.

"Nagyon világossá vált a budapestieknek, hogy itt valójában a Fidesz a saját oligarcháinak és a saját környezet- és társadalompusztító politikáinak szeretné a fővárost megszerezni" – fogalmazott Barabás Richárd.

Szentkirályi Alexandra visszalépése után a szakértők nagyon szoros versenyre számítanak Vitézy és Karácsony között. Barabás Richárd szerint ha két jelölt indult volna Karácsony Gergely ellen, akkor az megosztotta volna a szavazókat, így viszont a változást akarók csak egy jelöltre voksolhattak. Ellenben az, hogy Vitézy Dávidról kiderült, a Fidesz jelöltje, valószínűleg sok választót eltántoríthatott tőle.

A Párbeszéd társelnöke úgy látja, hogy még azok közül is sokan elpártolhattak Vitézy Dávidtól, akik eredetileg őt szakpolitikai irányból kívánták támogatni, de ellenzékiek. "Számukra ugyanis nem elfogadható, hogy a Fidesz és Orbán Viktor jelöltjét támogassák. Úgyhogy én nem számítok ennyire szoros eredményre" – fogalmazott.

Az európai parlamenti szavazásokat illetően meglehetősen óvatosan latolgatott a politikus. Azt mondta, hogy neki valószínűleg inkább majd a budapesti közgyűlésben és nem az Európai Parlamentben lesz feladata. Ugyanakkor elgondolkodtatónak nevezte, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz támogatottságát nem tudta kikezdeni sem a pedofilbotrány, sem a köztársasági elnök lemondása, sem pedig Magyar Péter megjelenése. A Párbeszéd politikusa úgy véli, hogy akár hatalmas meglepetések is elképzelhetők, ahogy az például Hollandiában vagy Indiában.

Ott sem az lett az eredmény, mint amit a közvélemény-kutatók jósoltak.

A közgyűlés várható összetételével kapcsolatban Barabás Richárd azt mondta, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése valószínűleg a képviselői helyek eloszlására is hatással lehet. Ő úgy gondolja, hogy a Karácsony Gergelyt támogató többség tovább fog erősödni, mert "a budapestiek nem szeretnék, ha a Fidesz a saját oligarcháinak visszavenné a várost".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×