eur:
394.89
usd:
368.84
bux:
71790.78
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Havasi Katalin az oltásellenes lobbiról: egy szűk, de hangos csoport akciózik

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint az oltásellenes mozgalmak célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban, pedig bizonyítottan nem okoznak maradandó károsodásokat. Havasi Katalin az InfoRádióban elmondta: a nagyobb problémát a szomszédos országok jelentik, ahonnan behurcolhatók bizonyos, akár járvánnyal is fenyegető betegségek.

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a házi gyermekorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Az országos adatgyűjtés jelenleg is tart. Szakértők szerint az oltásellenes lobbi súlyos károkat okozhat, és már nem csak egy-egy elszigetelt esetről lehet hallani. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának főtitkára az InfoRádióban elmondta: az oltásellenesség világszerte jelentkező probléma, Magyarországon pedig területenként változó, hogy mennyire jellemző.

Havasi Katalin hozzátette: a magyar szülők többségéről elmondható, hogy felelősen gondolkodik a gyermekei egészségi állapotával kapcsolatban, és az átoltottsági arány világviszonylatban is nagyon jó azokkal a betegségekkel szemben, amelyek a múlt század elején még nagyon magas csecsemőhalálozást okoztak idehaza is.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy „rendre megjelennek olyan valóságtartalommal nem bíró állítások”, melyeknek egyértelműen az a célja, hogy megrendítsék a szülők bizalmát a védőoltásokban.

„Egy szűk, de igen hangos csoport igyekszik minél több helyre eljutni, és én igyekszem nem reklámot csinálni az ő akcióiknak”

– jegyezte meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hangsúlyozta, hogy sok híreszteléssel szemben a kötelező védőoltások nem okoznak autizmust vagy maradandó károsodást a gyermekeknek, és mint mondta, az is gyakori tévhit, hogy a túl sok védőoltás megterheli az immunrendszerüket.

Havasi Katalin arról is beszélt, hogy a szomszédos országokban már nem olyan nagy az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte: éppen ezért különféle behurcolt betegségek előfordulhatnak idehaza,

sok-sok évtizeddel a védőoltások után pedig gyengülhet a védettsége az idősebb korosztályoknak.

Emiatt figyelmeztetett: bár lehetséges, hogy az egy- vagy kétéves gyermekek védettsége „nagyon jó”, és ők védettek lesznek például egy behurcolt szamárköhögéssel szemben, viszont a két hónap alatti csecsemők – akik még nem kapták meg az első védőoltást –, illetve az idősebbek elkaphatják ezt a betegséget, és akár súlyos lefolyású állapot is kialakulhat emiatt.

Ugyanez a helyzet fennáll a többi védőoltás esetében is, ugyanis Havasi Katalin tájékoztatása szerint korábban találkoztak olyan területi minijárvánnyal (rózsahimlő) idehaza, amely behurcolással felnőtteket is megfertőzött, de „szerencsére sikerült gyorsan megállítani” a továbbterjedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×