eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mature doctor applying bandage on arm of girl. Female pediatrician is examining child sitting on examination table. Family is visiting clinic during COVID-19 outbreak.
Nyitókép: Getty Images

Durvul az oltásellenes lobbi, már az orvosokat is beperelik

Az oltásellenes szervezetek saját érveikkel próbálják alátámasztani, hogy a fertőző betegségek nem is léteznek, az oltások pedig sok esetben hatástalanok, sőt ártalmasak is lehetnek. A Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a jogi eljárások miatt halasztódnak a védőoltások, ami akár a járványügyi biztonságot is veszélyeztetheti.

Eljárásokat indítottak és büntetőfeljelentéseket tettek számos magyar gyermekorvos ellen, mivel több esetben nem adtak védőoltás alóli mentesítést – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Az oltásellenes lobbi egyre több emberhez jut el, több fórumon rendszeresen tartanak előadásokat is a témával kapcsolatban, melyeken orvosok is felszólalnak. Az egyik ilyen privát Facebook-csoportnak (MAG Népe Mozgalom) több mint huszonhatezer tagja van már. Az egyik védőoltás-ellenes mozgalom oszlopos tagja, Botka István részletes listát tett közzé arról, mely városokban vannak jelen a mozgalom jogászai, akik

arról tájékoztatják a szülőket, milyen lehetőségeik vannak azzal kapcsolatban, hogy megakadályozhassák, hogy a gyermekeik megkapják a kötelező védőoltásokat.

A mozgalmak tagjai szerint sok esetben szükségtelenek, sőt ártalmasak a kötelező oltások. Botka István Facebook-posztjában közölte: jogászaik az ország összes vármegyéjében több mint hetven jogi vagy büntetőeljárást kezdeményeztek az elmúlt fél évben – többek között védőnők, oltóorvosok, gyámügyisek, és népegészségügyi hivatali alkalmazottak ellen.

Az NNGYK azzal reagált az oltásellenes mozgalmak elterjedésére, hogy felhívta a figyelmet: a járványok kialakulásához sok esetben elég, ha csak kismértékben billen fel az átoltottság aránya. A szervezet közölte: az egyes eljárásokkalú

azokat az orvosokat támadják, akik a szakma szabályai szerint végzik a tevékenységüket.

A polgári peres és büntetőperes eljárásokat amiatt indították a gyermekek törvényes képviselői, mert a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a védőoltás alóli mentesítésről, mivel nem volt egészségi akadálya a vakcina beadásának, a szülők pedig sérelemdíjat követelnek.

„Az ilyen jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti” – figyelmeztetett az NNGYK.

A védőoltás alóli mentesítést egyébként a kezelőorvos, a beteg, valamint indokolt esetben a beteg törvényes képviselője kérelmezheti, ennek során minden esetben csatolni kell a mentesítés indokoltságát alátámasztó, a kezelőorvos által adott szakvéleményt is.

Az NNGYK arra is kitért: amíg nem ölt olyan mértéket az oltatlanok aránya, ami a kórokozó cirkulációját biztosítja, tömeges megbetegedések, járványok nem lesznek, ugyanakkor

az oltások mellőzésének egyedi és társadalmi következményei is lehetnek.

A szervezet ugyanakkor megnyugtatott mindenkit: hazánkban jelenleg az átoltottság valamennyi kötelező oltásfajtánál meghaladja a 99 százalékot.

Az NNGYK éles bírálatot fogalmazott meg azokkal az orvosokkal szemben, akik aktívan részt vesznek az oltásellenes lobbiban. „Az emberek életének védelmére esküt tevő orvosok minden lehetséges módon a védőoltások hatékonyságára és biztonságosságára hívják fel a figyelmet. Azonban azok az orvosok, akik az oltásokat általánosságban ellenzik, nem a tanulmányaik­nak és orvosi esküjüknek megfele­lően járnak el” – közölte a szervezet.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×