eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Hungarian money - forint in the black wallet
Nyitókép: johan10/Getty Images

Fontos szám derült ki a 2024-es nyugdíjváltozásokhoz

Az idei valorizáció 14,2 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

A KSH 2024. február 22-én közzétett legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2024. január 1. és december 31. közötti nyugdíjmegállapítások esetében az előzőleg jelzett 14 százaléknál 0,2 százalékkal magasabb mértékben, 14,2 százalékkal nőhetnek a valorizációs szorzók (a 2023-ban alkalmazott szorzókhoz képest). Az idén alkalmazandó valorizációs szorzók végleges táblázatát egy március végén, legkésőbb április elején kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

A valorizációnak az induló nyugdíjak esetében van jelentősége. Lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. 2024. évi nyugdíjigénylés esetén a 2022-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell majd a 2023. év kereseti szintjéhez igazítani a 2024 márciusában kiadandó, de a KSH kereseti gyorstájékoztatói alapján többé-kevésbé előre becsülhető valorizációs szorzók révén – közölte a portál alapítója, Farkas András.

Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez (a referenciaszinthez) kell igazítani a korábbi évek kereseteit, jövőre is folytatódhat az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is – ezt az összefüggést azonban felülírhatja a magas inflációs környezet (egyértelműen ez volt a helyzet 2022-ben), ezért a nyugdíjigénylés optimális időzítésének mérlegelése fontosabb, mint valaha. A nyugdíjigénylés optimális időzítése nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíj, hanem a nők kedvezményes nyugdíja tekintetében is kulcskérdés, hiszen a kedvezményes nyugdíj összegét ugyanolyan szabályok szerint számítják, mint a “rendes” öregségi nyugdíj összegét.

  • A 2020-ban alkalmazott valorizációs szorzók 11,4 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2019. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazott szorzók.
  • 2021-ben 9,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2020-ban alkalmazott szorzók.
  • 2022-ben 8,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2021-ben alkalmazott valorizácós szorzók.
  • 2023-ban 17,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2022-ben alkalmazott valoriozációs szorzók.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×