eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormánypártok hamarosan döntenek az új köztársasági elnök jelöléséről - a nap hírei

A kormánypártok eheti kihelyezett frakcióülésükön döntenek az új köztársasági elnök jelöléséről. Hamarosan Budapestre jön a svéd miniszterelnök. Felesége szerint megmérgezték a börtönben Alekszej Navalnijt.

A legutolsó, év végén módosított hiánytervet is jelentősen meghaladhatta a költségvetési hiány 2023-ban - derül ki a jegybank statisztikájából. E szerint az államháztartás finanszírozási igénye tavaly a GDP 6,8 százalékára rúgott.

Az alapítványi iskolákban is jár a 32,2 százalékos tanárbéremelés - hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A 340 milliárd forintos alap az önkormányzati, egyházi és magán fenntartóknál dolgozókét is tartalmazza.

A kormánypártok eheti kihelyezett frakcióülésükön döntenek az új köztársasági elnök jelöléséről – közölte a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté Facebook-oldalán azt írta: az ülés szerda este a miniszterelnök felszólalásával kezdődik, amit csütörtökön miniszterek, EP-képviselők, államtitkárok meghallgatása követ.

Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítását szorgalmazza a Momentum EP-képviselője. Donáth Anna szerint a szervezetre azért van szükség, hogy a kormány ne halogathassa tovább a magyar gyermekvédelmi rendszer újraépítését.

203 millió forint adomány gyűlt össze a Hősök terén tartott pénteki demonstráción indított kezdeményezéssel – tudatták közösségi oldalukon a szervezők. Az Utcáról Lakásba! Egyesület közölte, hogy a pénzből több hajléktalan fiatalnak segítenek.

Nincs elég nővér, ezért leállt a fővárosi Uzsoki utcai kórházban az infarktusellátás - írja Facebook posztjában Kunetz Zsombor orvos, idézve a kórház orvosigazgatójának a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felé tett bejelentését. A pácienseket ezért a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a kistarcsai Flór Ferenc Kórházba, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjába, a Betegápoló Irgalmas Rendi Kórházba, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetbe és a Honvédkórházba irányítják.

Hamarosan Budapestre jön a svéd miniszterelnök. Ezt Ulf Kristersson Varsóban jelentette be, de hozzátette, az időpont még nincs meg. A svéd kormányfő szerint magyar részről erősnek tűnik az akarat Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére.

Ismét vállalná az Európai Bizottság vezetését Ursula von der Leyen. A német politikus a Kereszténydemokrata Unió szövetségi végrehajtó bizottságának gyűlésén jelentette be döntését. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter erre úgy reagált: Ursula von der Leyen mandátuma alatt a közösség versenyképessége és biztonsági helyzete is drámai mértékben romlott.

Eljárást indított a TikTok ellen az Európai Bizottság a kiskorúak védelmére vonatkozó kötelezettségek megsértésének kivizsgálására. Az uniós testület közölte: gyanújuk szerint a kínai tulajdonú cég platformja nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére.

Közös demonstrációt szerveznek a visegrádi országok agrárkamarái Lettország és Litvánia képviselőivel együtt csütörtökre. A termelők az Ukrajnából érkező gabona és élelmiszer miatt tiltakoznak, amely tönkreteszi az európai gazdákat. Hasonló ok miatt Prága belvárosában is több száz traktorral tiltakoztak a termelők. Az ukrán infrastrukturális miniszter eközben közölte: Ukrajna biztonsági fenyegetésnek tekinti a lengyel gazdák blokádját a két ország határán.

Kigyomlálták a magyar érdekeket sértő elemeket az Oroszországgal szembeni 13., véglegesítés előtt álló uniós szankciós csomagból – közölte Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta: az EU 5 milliárd euróval egészítené ki az Európai Békekeretet, hogy újabb hadieszközöket finanszírozzanak. Magyarország azonban nem szállít fegyvereket.

Felesége szerint megmérgezték a börtönben Alekszej Navalnijt. Julia Navalnaja arról beszélt, hogy a novicsokhoz hasonló idegméreg végzett a férjével, akinek holttestét azért nem adják ki a hatóságok, mert meg akarják várni a méreg lebomlását. A néhai orosz ellenzéki vezető szóvivője úgy tudja, a testet még legalább két hétig nem adják ki.

Korlátozza a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél az izraeli kormány. Az indoklás szerint a döntés lehetővé teszi az imádkozás szabadságát a szakemberek által meghatározott biztonsági szükségletek keretein belül.

A biztonságos vörös-tengeri hajózás szabadságának helyreállítása és védelme érdekében indul uniós művelet. Ennek célja, hogy biztosítsák az EU haditengerészeti jelenlétét a húszik által fenyegetett területen.

A főváros segítségével újulhatnak meg a HÉV-ek - írta a főpolgármester a Facebook-oldalán. Karácsony Gergely bejegyzése szerint a kormány az Európai Unió COVID-válság utáni helyreállítási alapjából akarta a HÉV-eket felújítani, de ez nem sikerült. Most a kormány más uniós forrásokból finanszírozza a HÉV-ek felújítását, a főváros közreműködésével.

Már ma esti budapesti járatot is töröltek a Lufthansánál kezdődő sztrájk miatt. A társaság jelentős járatkimaradásokra figyelmeztetett a földi személyzet kedd hajnali 4 órától szerda reggel 7 óráig tervezett sztrájkja miatt.

Elnyerte a brit filmakadémia legjobb díszletért járó díját a Szegény párák, köztük a produkció magyar berendezője Mihalek Zsuzsa. A BAFTA-díjak londoni díjkiosztóján tarolt az Oppenheimer, Christopher Nolan filmje megkapta a legjobb filmért és a legjobb rendezésért járó elismerést, Cillian Murphy a legjobb férfi főszereplő, Robert Downey Jr. férfi mellékszereplőként lett díjazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×