eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Aerial view Sunrise Scene of Budapest with Hungarian parliament building in Hungary
Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Rendkívüli parlamenti ülés: biztossá vált a legvalószínűbb forgatókönyv

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés hétfőn az ellenzék kezdeményezésére.

A rendkívüli ülést az MSZP kezdeményezte, elsősorban azért, hogy a parlament minél hamarabb jóváhagyja Svédország csatlakozását a NATO-hoz – mondta az InfoRádióban Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető. „Az elmúlt időszakban a Fidesz indokai mindig változóban voltak, delegációt is küldtek, de eljött az ideje, hogy végre Magyarország érdekét tartsuk szem előtt” – fogalmazott.

A kormány támogatja Svédország NATO-tagságát, de annak jóváhagyása már az országgyűlési képviselőkön múlik – mondta a tavaly decemberi (évzáró) Kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint

a magyar képviselőknek „nincs nagy gusztusuk” a döntéshez.

„Aminek az az oka, hogy amikor a finnek csatlakozását jóváhagyta a magyar parlament, a rá következő napon Finnország kormánya beperelte Magyarországot az unióban egy másik ügyben. Meg kell érteni a képviselőket is” – fogalmazott.

A legutóbbi – február elsejei – Kormányinfón elhangzottak alapján arra lehetett gyanakodni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy meglesz a többség a svéd NATO-csatlakozás magyar jóváhagyásához. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, nem azt tartja lényegesnek, hogy rendkívüli, vagy rendes ülésen történik a döntés, hanem azt, hogy addig azok a bizalomerősítő lépések megtörténjenek, ami után valamennyi képviselő, vagy legalábbis a képviselők több mint kétharmada jó szívvel tudja támogatni Svédország NATO-csatlakozását. „Meghívtuk a svéd miniszterelnököt, ha fontos az a svédeknek, akkor nyilván eljönnek Budapestre, vagy legalábbis tesznek olyan lépéseket, amelyek oda vezetnek, hogy jó szívvel tudja egy magyar országgyűlési képviselő megszavazni Svédország belépését a NATO-ba” – fogalmazott.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése hétfő délután 1 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően kerülne napirendre a svéd NATO-tagság ügye, sőt az aktív eutanázia magyarországi engedélyezésének témája, illetve az akkumulátorgyárak munkaügyi ellenőrzéséről szóló indítvány is.

A Fidesz-frakció viszont már pénteken közölte az atv.hu megkeresésére, hogy

a kormánypártok nem vesznek részt a rendkívüli ülésen,

mert „a zárószavazással megvárjuk a két miniszterelnök találkozóját”. Az ülés határozatképtelen lesz és a napirend előtti felszólalások után rögtön véget is fog érni.

A parlament rendes, tavaszi ülésszaka február 26-án kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×