eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Recep Tayyip Erdogan török elnök az Olaf Scholz német kancellárral a berlini kancellári hivatalban tartott sajtóértekezleten 2023. november 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Törökország elnöke aláírta Svédország NATO-csatlakozásának támogatását

Azt követően, hogy a török parlament keddi plenáris ülésén jelentős többséggel megszavazta a vonatkozó előterjesztést.

Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta csütörtökön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát, majd a jogszabályt közzétették a hivatalos közlönyben, és ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció.

Az államfő azt követően írta alá a ratifikációs okmányt, hogy a török parlament keddi plenáris ülésén jelentős többséggel megszavazta a vonatkozó előterjesztést.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtök este az X közösségi oldalon üdvözölte a fejleményeket. Mint fogalmazott, Svédország ezzel kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkezett a NATO-tagság útján.

A török elnök pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) közölte, hogy az ankarai jóváhagyásban kulcsszerepet játszott Stockholm határozottabb fellépése a Svédország területén élő kurd szélsőségesek ellen.

Erdogan korábban a ratifikációt kapcsolatba hozta amerikai harci repülőgépek beszerzése iránti török igényekkel.

Az észak-atlanti szövetség alapokmánya szerint minden tagországnak hozzá kell járulnia bármely új tagország felvételéhez.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×