eur:
397.27
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az új Mercedes-Benz Conecto buszok jelképes átadásán a Batthyány téren 2022. október 13-án. A BKV buszflottájának frissítésével 135 új, alacsonypadlós Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz áll forgalomba Budapesten.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Karácsony Gergely bejelentette, megszűnik Budapesten a diákbérlet, közös kassza lesz az állammal

A bérleteknél létrejön a tarifaközösség, a csökkenő árú BKK-bérletet, a vármegyebérletet és az országbérletet is elfogadják márciustól a fővárosi közösségi közlekedésben, illetve a MÁV és a Volán járatain is – jelentette be a főpolgármester, és hozzátette, a megoldással az utasok járnak a legjobban, a főváros bevételkiesése 4-5 milliárd forint lehet.

Lázár János építési és közlekedési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről. Ennek részeként csökkentik a Budapest-bérlet árát is, Karácsony Gergely kedden reggel a Facebook-oldalán árulta el az árcsökkentés mértékét: a Budapest-bérlet 9500 helyett 8950 forintba kerül majd március 1-jétől.

A főpolgármester kedd délben tájékoztatott a megállapodást további részleteiről, illetve arról az új rendszerről, amelyről a fővárosi közgyűlés szerdán hozhat elvi döntést, utána kezdődhet el a részletek kimunkálása, erről később szavazhat majd a testület. Megerősítette, hogy a BKK bérlet ára 8950 forintra csökken, mert csak így lesz versenyképes a Pest vármegyei vármegyebérlettel, ugyanis

mindkét bérletet elfogadják majd a fővárosi közösségi közlekedésben, illetve a MÁV és a Volán járatain is. Sőt az országbérlet is érvényes lesz minden BKK által üzemeltetett közlekedési eszközön.

Ennek folyományaként megszűnik a diákok BKK-bérlete, mert az eddig 3450 forint volt, és nem lenne versenyképes a 945 forintos vármegyebérlettel. Hasonló a helyzet a 65 év alatti nyugdíjasok esetében, 5340 forint helyett márciustól 1890 forintért utazhatnak majd egész hónapban Pest vármegyében és Budapesten, viszont nem lesz külön BKK-bérletük.

A főpolgármester szerint az agglomerációban élők járnak a legjobban, mert nekik elég csak a 9450 forintos vármegyei bérletet megvásárolni, de ettől azt is reméli, hogy jóval kevesebb érkeznek majd naponta autóval a fővárosba.

Karácsony Gergely azt is kiemelte, hogy az együttműködés szakmai részleteit még most egyeztetik, de a rendszer lényege az lesz, hogy a bevételeket a főváros és az állami is beteszi egy közös kalapba, és az igénybe vett szolgáltatások alapján osztoznak majd. Ebbe kerül majd be az a 12 milliárd forintos állami támogatás is, amelyet az agglomerációs közlekedés működtetéséért kapott eddig a főváros.

Az is kiderült, hogy mivel mindkét fél a legmagasabb bevételben érdekelt, ezért

közösen értékesítik majd a bérleteket, és havonta elszámolnak majd egymással.

"Pofonegyszerű, de méltányos és világos rendszert építünk fel, amely leváltja azt a korábbi, politikai vitákkal terhelt elszámolást, amely veszélybe sodorta a Budapest-bérletet is" – mondta Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva a városvezető közölte, a 2013-as szinthez képest a főváros bevétele 4-5 milliárd forinttal csökkenhet – keddi posztjában ezt Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár 20 milliárd forintra becsülte –, de hozzátette, ez a kigazdálkodható áldozat megéri, ha az utasok jobban járnak, és kisebb lesz a főváros környezeti terhelése. Ehhez azonban azt kérte a fővárosi polgároktól, hogy egyrészt a BudapestGO alkalmazásban váltsák meg a bérleteiket, másrészt aki csak Budapesten utazik, az a BKK-bérletet válassza.

Ami a bevételkiesést illeti, abban reménykednek, hogy az alacsonyabb bérletár nem jelent automatikusan csökkenő bevételt, mert korábban, a 2013-as tarifacsökkentés utána sem esett a BKK bevétele. Arról is beszélt, hogy következő körben átnézik a teljes tarifastruktúrát, de ígérete szerint a viteldíjakat csak lefelé korrigálják, felfelé semmiképp.

Még az is kiderült, hogy a vonaljegyekben nem lesz átjárás, a BKK-jegyeket csak a HÉV-eken fogadják el, a MÁV és a Volán fővárosi szakaszain nem, ahogy a vonat- vagy a Volán-jegyekkel sem lehet utazni a budapesti BKK-járatokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×