eur:
392.34
usd:
362.3
bux:
72058.06
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Mexikóból érkezett illegális bevándorló próbál átjutni egy szögesdrótkerítésen a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 21-én. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerűbb átkelőfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Davis

Elemző: két, számunkra kedvező fordulat is történt az illegális migráció terén

Holnaptól 24 órás akcióban keresi a magyar rendőrség a vonatokon és a pályaudvarokon a migránsokat. A legújabb Frontex-jelentés szerint tavaly 17 százalékkal többen akartak illegálisan bejutni az unióba, mint egy évvel korábban.

Miközben Olaszországban a közép-mediterráni útvonalon csaknem duplájára nőtt a migrációs nyomás, a nyugat-balkáni folyosón 31 százalékkal csökkent. A Magyarországot érintő kedvező jelenség feltehetően annak köszönhető, hogy a kelet-mediterrán útvonalon sem torlódtak fel annyian, hogy az a nyugat-balkáni migrációs útvonalra hatással legyen - mondta Vargha Márk az InfoRádióban.

A Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint ahhoz, hogy a migrációs nyomás a Kelet-Balkánra helyeződjön át, több intézkedés is hatással volt, a többi között a magyar-osztrák-szerb járőrözés, illetve a fokozott határellenőrzés elrendelése Macedóniában. Ezért ma már inkább Bulgária számít belépési pontnak a migránsok számára.

Szerbia értékelése szerint továbbra is nagyon nehéz helyzetben van.

"Ide a szírek és az afgánok mellett nagy számban érkeznek illegális migránsok Marokkóból, Bangladesből és Pakisztánból is. A szerb hatóságok

tavaly tíz alkalommal tájékoztattak marokkói és afgán embercsempészcsoportok közötti fegyveres összecsapásokról, ezek többségére a szerb-magyar határ környékén működő illegális táborok közelében került sor"

− közölte Vargha Márk. Az erőteljes szerb rendőrségi fellépés nyomán azután az év végére jelentősen csökkent a magyar-szerb határon az illegális átlépési kísérletek száma. Hozzátette: Szerbiának továbbra is nagy szüksége van a magyar hatóságok segítségére, és ezt a támogatást 2024-ben is meg fogja kapni. A rendőri fellépés üzenet az embercsempészeknek, hogy válasszanak egy másik útvonalat és ne próbálkozzanak Szerbián keresztül Magyarország felé terelni ezeket a migránsokat.

A tavalyi év fontos fejleményeként értékelte a szakértő Görögország és Törökország novemberi, legmagasabb szintű találkozóját.

A két NATO-szövetséges viszonya nagyon feszült volt, ezen próbálnak most változtatni.

"Az alapokat lerakták, meglátjuk, hogy ebben az évben ez a számokban miként fog megmutatkozni. Biztató, hogy a török és a görög partiőrség között közvetlen összeköttetés létesült. Ez a reményeim szerint jó irányba fogja mozdítani az elmúlt években kialakult illegális migrációs helyzetet. A két ország ugyanis egymást vádolta azzal, hogy felelős az irreguláris migránsok Nyugat-Balkánon és Európában való megjelenéséért, illetve hogy megsérti a migránsok jogait" - mondta Vargha Márk.

Az elemző az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökség összesítései alapján közölt Frontex-jelentésre hivatkozva kiemelte: hogy

2016 óta tavaly kísérelték meg a legtöbben szabálytalanul átlépni az Európai Unió külső határait, ami a 2022-es adathoz képest is 17 százalékos emelkedés.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatással volt a migrációs helyzetre a külföldi embercsempészek kiengedése a hazai börtönökből, azt mondta: a számok alapján nem történt változás, köszönhetően annak, hogy az uniós határőrizeti szervek továbbra is éberek.

Kiemelt magyar ellenőrzés kezdődik

Az Országos Rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy kedden 24 órás fokozott ellenőrzést tart a vonatokon és a pályaudvarokon. A Railpol által koordinált akció célja az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények elleni fellépés, a szolgálati kutyákat is bevetve ellenőrzik a magyar és nemzetközi személyszállító vonatokat, az utasok poggyászait és a pályaudvarokon található csomagmegőrzőket − áll az ORFK közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×