eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Sztrájkot terveznek a Volánbusz egyes sofőrjei január végére - a nap hírei

A kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításának lehetőségéről beszélt Bécsben a jegybank alelnöke. Az összes uniós feltétel teljesítéséig blokkolja a magyarországi kifizetéseket az Európai Bizottság – közölte a brüsszeli testület elnöke.

Ismét sztrájkba lépnek a Volánbusz sofőrjei: január 28-án és 29-én jöhet országos munkabeszüntetés. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet operatív testülete ugyanis úgy határozott, nem fogadja el a munkáltató bérajánlatát. A testület a korábbi követelését minimum 90 ezer forint egyösszegű kifizetésre csökkentette, ami a korábban követelt 25 százaléknál kisebb, átlagosan 20 százalékos emelést jelent a munkavállalóknak. A közlekedési minisztérium minumum 70 ezer forintos kifizetést ígért. A sztrájkkészültséget lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól.

Alternatív közmeghallgatást szervez a Sóskútra tervezett akkumulátor-újrahasznosító ügyében az LMP. Az ellenzéki párt országos elnökségének tagja elmondta: az Alsózsolcáról a lakosság és az önkormányzat tiltakozása miatt kiszorult szlovén cég az Érd melletti Sóskúton hozza létre a tervezett üzemet. Tetlák Örs hangsúlyozta: a sóskúti és a környékbeli lakosság teljes kizárásával jelenhet meg újabb akkumulátor-ipari veszélyes üzem néhány száz méterre egy természetvédelmi területtől és alig egy kilométerre lakóövezetektől.

A kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításának lehetőségéről beszélt Bécsben a jegybank alelnöke. Virág Barnabás a Euromoney konferencián azt mondta: ugyanannyi érv szól amellett, hogy a január végi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal vagy 100 bázisponttal csökkentse a kamatokat a monetáris tanács. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Reuters tudósítása alapján ezzel azt üzente, hogy gyorsíthatja a jegybank a havi kamatvágások ütemét.

Az összes uniós feltétel teljesítéséig blokkolja a magyarországi kifizetéseket az Európai Bizottság. Ezt a brüsszeli testület elnöke mondta az Európai Parlamentben. Ursula von der Leyen, a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott vitán kiemelte: bár az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt. Példaként a szexuális kisebbséget érintő jogokkal, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályokat említette.

Újabb 53 milliárd forintot utalt Magyarországnak az Európai Unió – közölte közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály ismertetése szerint ezzel az elmúlt 3 hétben már több mint 520 milliárd forintot kapott meg az ország a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz vissza nem térintendő támogatásainak előlegéből.

Magyarország nonszensznek tartja az Izrael elleni vádakat és továbbra is minden fórumon kiáll az ország mellett. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt Jeruzsálemben. Szijjártó Péter izraeli kollégájával, Jiszráél Katz-cal folytatott tárgyalása után kiemelt feladatnak nevezte a terrorellenes műveletek sikerének támogatását, a konfliktus kiszélesedésének megakadályozását és a túszok mielőbbi kiszabadítását.

A köztársasági elnök szerint fontos megakadályozni az ukrajnai háború eszkalációját. Novák Katalin a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén kiemelte azt is: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni. Az államfő kérdésre válaszolva kijelentette: Oroszország nem győzhet.

Evakuálásra szólította fel az északi megyékben élőket az ukrán haderő. A felszólítás Csernyihiv és Szumi megyék orosz határmenti térségeinek lakosait érintik, miután az ukrán hadsereg támadásokat tervez az orosz erők ellen a térségben. A katonai adminisztráció biztosítja a lakosok evakuálását ezekről a területekről.

Kijev és Brüsszel biztosítékokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a jövőben lehetetlenné váljon Ukrajna és az Európai Unió szárazföldi határainak blokádja. Az ukrán infrastrukturális miniszter-helyettes elmondta, hogy a lengyel sofőrök hetek óta tartó blokádjai a határátkelőknél jelentős károkat okoztak Ukrajnának. A zárlatot csak kedden sikerült Varsónak és Kijevnek feloldania.

Egy időre elzárták a román-magyar határ Csanálos-Vállaj határátkelőjét a tiltakozó román gazdák, és több romániai helyszínen is folytatódtak a forgalomlassító felvonulások. Bár az egyes gazdaszervezetek képviselői már hétfőn este megegyeztek a román mezőgazdasági minisztériummal követeléseik teljesítéséről, a román gazdák spontán tüntetései ma is folytatódtak.

Horvátországban bevezetnék a középiskola utáni egy hónapos, katonai kiképzést. A horvát Index című lap azt írja, hogy az újoncok katonai táborban elsősegélynyújtó, fegyverkezelési, nukleáris és vegyi védelmi kiképzésen vesznek majd részt a terv szerint. Azt nem tudni, mikortól lépne életbe az új rendszer.

Csaknem 20 ezer francia katonát mozgósítanak a párizsi olimpia biztonságának szavatolására. Egyik fő feladatuk pedig a játékok előtt az olimpiai láng kísérete lesz. Felügyelni fogják a július 26-i nyitóünnepséget is, amit az olimpiák történetében először tartanak a stadionon kívül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×