eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

Az ukrán elnök találkozóra hívta a magyar miniszterelnököt - a nap hírei

A szentföldi harcok és a fegyverkezés leállítását, a kétségbeejtő humanitárius helyzet megoldását sürgette karácsonyi beszédében Ferenc pápa. A Duna felső szakaszán elkezdődött az árhullám tetőzése.

Az ukrán elnök meghívta a magyar miniszterelnököt, a két vezető a tervek szerint egy kétoldalú találkozón ül tárgyalóasztalhoz - jelentette be az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. Ihor Zsovkva az ukrán Interfax hírügynökségnek adott interjúban arról beszélt, hogy a tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles skáláját érinthetik a gazdaságtól kezdve a nemzeti kisebbségek helyzetéig. Magyar részről egyelőre nem reagáltak a hírre.

A szentföldi harcok és a fegyverkezés leállítását, a kétségbeejtő humanitárius helyzet megoldását sürgette karácsonyi beszédében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika erkélyéről szólva felsorolta a világ összes háború dúlta térségét, köztük a "mártír" Ukrajnát, és békét sürgetett mindenütt. A katolikus egyházfő arról beszélt: a háború nem más, mint céltalan utazás, győztesek nélküli vereség, megbocsáthatatlan őrültség. Hozzátette: a háborúk megállításához nemet kell mondani a fegyverekre, mert az emberek kenyeret és nem fegyvert akarnak.

Most érezni át igazán, mennyire nagy kincs a béke - hangsúlyozta a köztársasági elnök a Hír TV-nek adott karácsonyi interjúban. Novák Katalin felidézte: már több mint másfél éve élünk egy pusztító háború szomszédságában. A köztársasági elnök azt kérte, ilyenkor karácsonykor külön is gondoljunk a kárpátaljai magyarokra. Abban bízik hogy a magyarok és az ukránok között is, Kárpátalján, megbékélés alakul ki, mert ez a hosszú távú együttélésük záloga.

A Krisztusban közénk lépő Isten megmutatja a valóság teljességét, a teremtőt együtt a teremtett világgal - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek karácsony éjjelén a budapesti Szent István-bazilikában. A bíboros a székesegyházban emlékeztetett: karácsonykor azt ünnepeljük, hogy Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte. Mint fogalmazott: ez az a szeretet, amit hálával kell viszonoznunk, és ami arra kötelez, hogy szeretettel forduljunk egymás felé is.

A karácsony üzenete, hogy Isten családjába tartozhatunk, és ehhez nem kell mást tenni, mint viszonozni az ősbizalmat, amivel Isten megajándékoz bennünket - mondta Balog Zoltán református püspök. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a fővárosi Szilágyi Dezső téri református templomban tartott karácsonyi istentiszteleten arról beszélt: János evangéliuma szerint a világ kettéválik azokra, akik befogadták Jézust, és azokra, akik nem. Ugyanakkor a püspök szerint aki egyszer beengedte az életébe Jézus Krisztust, az átalakítja, Isten gyermekévé teszi.

Jézusban, egy gyermekben Isten mosolyog a világra - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a Pest vármegyei Hévízgyörkön tartott ünnepi istentiszteleten. Fabiny Tamás úgy fogalmazott: az angyalok nem a császárkori Rómába, és nem is Jeruzsálembe mentek, énekük a betlehemi mezőn harsant fel. Jézus pedig nem a hatalmasságok útját járta, és nem a magasságot, hanem a mélységet kereste. Az elnök-püspök hozzátette: bár a világban felhőkarcolók és paloták épülnek, de Isten a kunyhót választja.

Ukrajna 1,3 milliárd dollár pénzügyi támogatást kapott a Világbanktól támogatások és kölcsönök formájában – jelentette be a Kyiv Independent szerint az ukrán pénzügyminisztérium. A karácsony első napján átvett pénzforrás nagy része, több mint 1 milliárd dollár a Világbank hiteléből származik, amelyet a japán kormány támogat.

A Gázai övezet északi és déli részén, valamint az északi határnál Libanonban harcol az izraeli hadsereg. A Hamász elleni háború 80. napján a hadsereg szóvivője elmondta: a légierő vadászrepülőgépe likvidált több terroristát Hán-Junisz körzetében. A Hamász iszlamista palesztin szervezet Gázai övezeti vezetője szerint viszont fegyvereseik legkevesebb 5 ezer izraeli katonát támadtak meg, egyharmadukat megölték, másik harmadukat súlyosan megsebesítették, harmadik harmadukat pedig tartósan harcképtelenné tették.

Ausztriában 3 embert vett őrizetbe a hírszerzés iszlamista támadások előkészítésének gyanújával – jelentette a Belügyminisztérium. Az őrizetbe vételekre azt követően került sor, hogy a hírszerzés a bécsi és a kölni dóm és egy madridi célpont elleni támadás előkészületeire bukkant.

Szerbiában több ezren tiltakoztak Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a rendőrség könnygázt vetett be. Legkevesebb 35 tiltakozót előállított a rendőrség, a tömegoszlatásban két rendőr megsérült. Moszkva szerint a Nyugat próbál zavargásokat szítani Szerbiában.

A héten kezdhetik el a sürgős állagmegőrzési munkálatokat a részben leomlott székelyudvarhelyi diákotthon épületénél. A székelyudvarhelyi iskola vezetősége közölte, hogy az egyharmad részben leomlott épületet jelenleg biztonsági okokból, valamint a bűnügyi nyomozás miatt nem lehet megközelíteni.

196 tűzoltói beavatkozásra volt szükség szenteste – ismertette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel elmondta: 22 épület gyulladt ki, 167 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük a tűzoltóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×