eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Nagy-Baelt-tengerszoros hídján rekedt autók 2023. december 22-én. A hidat a Pia névre keresztelt vihar és egy korábbi baleset miatt lezárták.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Thomas Traasdahl

Hatalmas a tét az európai parlamenti választásokon a miniszterelnök szerint - a nap hírei

A miniszterelnök szerint minden eddiginél nagyobb a tét az európai parlamenti választásokon. Budapesten és országosan is megkezdődött az árvízi védekezés az érkező árhullámok miatt, ma a havazás okozott fennakadásokat. Nemzeti gyásznapot tartottak Csehországban a csütörtöki, prágai fegyveres támadás halálos áldozatainak emlékére.

A miniszterelnök szerint minden eddiginél nagyobb a tét az európai parlamenti választásokon. Orbán Viktor a Mediaworksnek adott karácsonyi interjúban úgy vélte: az Európai Unió az elmúlt években folyamatosan gyengült, teret vesztett a világgazdaságban, és képtelennek bizonyult arra, hogy a szomszédságában kitört konfliktusokat a saját érdekeinek megfelelően kezelje. Úgy fogalmazott: rendet kell vágni Brüsszelben, az EP-választások jó alkalmat adnak erre. Arról is szólt, hogy a magyar-ukrán viszony megromlásáért Magyarországot nem terheli felelősség.

Az érkező árhullámok miatt megkezdte működését az országos műszaki irányító törzs. A Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el. A csapadékos időjárás a hétvégén is folytatódik. Vasárnaptól felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami elindíthatja a hóolvadást. Karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál harmadfokú árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik. Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon A Tisza vízrendszerén a Sajón karácsony napjaira újabb árhullám érkezik.

Szombat éjféltől elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna áradása miatt Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely döntése értelmében vasárnaptól tilos parkolni az alsó rakpartokon. A Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, ami szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában. Közben szombaton az intenzív havazás okozott fennakadásokat Budapesten, több BKK buszjárat sem közlekedett menetrend szerint és a Budapest Airport is késésekre és járattörlésekre figyelmeztette az utasokat.

Németország egyes térségeiben komoly esőre és havazásra kell számítani. A Zoltán névre keresztelt vihar már komoly pusztítást okozott Észak-Európa nagy részén. A német hatóságok komoly áradásokra figyelmeztetnek Alsó-Szászország, Hamburg, Szász-Anhalt és Bajorország egyes részein. A csapadék egyes térségekben elérheti a 120 millimétert is. Friss hó várható Türingiában és Bajorországban. A vihar már halálos áldozatokat követelt Hollandiában és Belgiumban. Hamburgban kiöntött az Elba folyó

A januárban felálló Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára lesz Suppan Gergely. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében azt írja: az átalakulás célja, hogy támogassa a kormány 2024-re vonatkozó legfontosabb gazdaságpolitikai célját, a gazdasági növekedés helyreállítását. A tárca feladatkörei kibővülnek egyebek mellett az űriparral kapcsolatos fejlesztésekkel, és jövőben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik a turizmus és vendéglátás is.

A kormány visszavonja a nemzeti diagnosztikai laborhálózat kialakításáról szóló tavaly novemberi döntését. A Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányhatározat. A Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. által ellátott feladatokat az Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át az év végétől. Az eredeti tervek szerint az állami laborhálózat 5 régióközponttal működött volna.

Elkészült az első magyar gyártású Lynx harcjármű - jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ezzel újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a magyar haderőfejlesztés. A tárcavezető közölte: legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Hiúz. A miniszter azt is közölte: a német Rheinmetallal kötött legújabb megállapodás szerint a Hiúzok alapjain fejlesztenek légvédelmi rendszert a Magyar Honvédségnek.

Húszmillió forint sürgősségi támogatást nyújt a nemzetpolitikai államtitkárság a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnak. Az intézmény diákotthonának egy része december 18-án omlott össze. Egy fiú életét vesztette, egy diáklány továbbra is válságos állapotban van. Azoknak a bentlakó diákoknak, akik éppen nem tartózkodtak a kollégium megsemmisült szobáiban, anyagi kárai keletkeztek, a többi között laptopok, telefonok mentek tönkre. A nemzetpolitikai államtitkárság ezek pótlásában szeretne segíteni.

Nemzeti gyásznapot tartottak Csehországban, a prágai Károly Egyetemen csütörtökön történt fegyveres támadás 14 halálos áldozatairól emlékeztek meg. A középületeken félárbócra engedték és gyászszalaggal kötötték át a nemzeti zászlót. A legtöbb adventi és kulturális rendezvényt lemondták. A Szent Vitus-székesegyházban Jan Graubner bíboros érsek gyászmisét mutatott be. Az együttérzés jeleként a budapesti Lánchidat Prága színeivel világították ki.

A Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólít fel határozatában az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testület emellett sürgős lépéseket szorgalmaz az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére is. Az Egyesült Államok tartózkodott, hogy a 15 tagú tanács képes legyen elfogadni az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozattervezetet. Oroszország szintén tartózkodott.

Személyesen vezeti Ferenc pápa a karácsonyi szertartásokat a Vatikánban. A Szent Péter-bazilikában december 24-én este fél nyolckor kezdődik a karácsonyi mise, melyet Ferenc pápa vezet, december 25-én délben pedig az egyházfő szokás szerint a bazilika központi lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, és adja áldását Róma városára és a világra. A 87 éves Ferenc pápa előreláthatóan a vigília nagy részét ülve kíséri majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×