eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

Az államfő aláírta a szuverenitásvédelmi törvény, de megvétózta a kastélyok „örökbefogadhatóságát" - a nap hírei

Megállapodtak a migrációs és menekültügyi paktumról az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói. Nem talált felelőst a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében a belső vizsgálat, Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását.

Novák Katalin államfő aláírta a szuverenitásvédelmi törvény, de megvétózta a kastélyok örökbefogadhatóságát – közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága.

Elővásárlási joga lesz az államnak a naperőművekkel rendelkező vállalkozásokra. A rendelet értelmében a villamosenergia-termelés területén működő stratégiai társaságok az MVM tulajdonába kerülhetnek. A források biztosításához várhatóan az idei költségvetést is át kell írni. Kiderült az is, hogy az MVM Zöld Generáció máris megvásárolja a tázlári napelemes erőművet. A békési gázmezőn eközben MVM Csoport részvétel 2 újabb kútból kezdték meg a kitermelést.

Jövőre 5 százalékos inflációra és a gazdasági növekedés megindulására a számít a miniszterelnök, aki az ukrajnai háborút szláv népek belügyének tartja, Ukrajna támogatását pedig a az uniós költségvetésen kívülről oldaná meg. Orbán Viktor a TV2-nek adott interjúban arról beszélt, hogy szerinte abból kell kiindulni, hogy Ukrajna ügyében senki sem mond igazat.

Megállapodtak a migrációs és menekültügyi paktumról az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói. Magyarország kivételével valamennyi uniós ország aláírta a javaslatot. A csaknem 10 éves dublini egyezményt felváltó paktum rendelkezik a tagállamok közötti szolidaritásról és része a határátlépők átvilágítása, a biometrikus adataik felvétele. A magyar kormány határozottan elutasítja az EU migrációs csomagját – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. A migrációs és menekültügyi paktumot az Európai Parlament plénumának és a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak még hivatalosan is jóvá kell hagynia.

Franciaországban elfogadta a parlament az új bevándorlási törvényt. A kompromisszumos szöveget a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés képviselőinek támogatásával tudta elfogadni Emmanuel Macron államfő kormánya. A kompromisszum szerint különbséget kell tenni az európai uniós és nem uniós állampolgárok között, illetve aszerint, hogy a kérelmező dolgozik-e vagy sem.

Lengyelországban felmentették a közszolgálati média vezetését, és új felügyelőtanácsokat alakítottak ki az intézményeknél. Mateusz Morawiecki volt kormányfő törvénytelennek nevezte a közmédiával szembeni lépéseket. Eközben a lengyel kormány bejelentette: további fél évig nem emeli a lakosság rezsijét. A vg.hu beszámolója szerint a lengyel jegybank is később kezdi el a kamatcsökkentést, ami a forintra is kedvező hatással lehet.

Moldova 2024 végéig kilépne a Független Államok Közösségéből – közölte egy helyi televízióban a parlament külügyi bizottságának elnöke. Az Európai Tanács december 14-én jelentette be, hogy megkezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával.

Az LMP szerint a kormánynak január 1-jétől 700 ezer forintra kellene emelnie a pedagógusok bérét. Az ellenzéki párt megállapította: az Európai Bizottság döntésével lehívhatóvá váltak a támogatások, nem várhat tovább a jelentős fizetésemelés. Felidézték: a Belügyminisztérium szerint januártól a tanárok 10 százalékos béremelést kapnak, ami reálbércsökkenést eredményezne.

Elindul a modellváltó egyetemek nemzetközi csereprogramjait segítő Pannónia Program - jelentette be a felsőoktatásért felelős államtitkár. A jövő évben erre a célra 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A program jövőre 8 ezer diáknak, oktatónak és kutatónak teszi lehetővé, hogy a világ bármelyik felsőoktatási intézményében nemzetközi tapasztalatokat szerezzen.

Garantált megélhetési minimum bevezetését javasolja az MSZP. Szabó Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: azokat az ellátásokat kell növelni, amelyek alapjövedelemként funkcionálnak.

Lemondott a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc, és visszatér a párt élére Donáth Anna. Egyúttal a Momentum teljes elnöksége távozik.

Nem talált felelőst a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében a belső vizsgálat, Vidnyánszky Attila vezérigazgató pedig visszavonta lemondását. Ezt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter elfogadta – közölte a tárca.

Székelyudvarhelyen őrizetbe vették a részben összeomlott kollégiumi épület közelében csatornázási munkákat végző cég ügyvezetőjét. A nyomozók szerint László Szilveszter Sándor személyesen utasította munkásait, hogy több mint 2 méteres mélységig ássanak le az épület fala mentén. A tragédiában meghalt egy 17 éves fiú, 3 lányt a romok alól mentettek ki, egyiküknek eltört a gerince, állapota továbbra is válságos. A Katolikus Karitász 4 millió forintos támogatással segíti a kollégium diákjait.

Abszurdnak nevezte a Kijev által javasolt béketervet a Kreml szóvivője, aki szerint az kirekeszti Oroszországot. Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy jelenleg nincs érdemi alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak.

Nem szerepelhet a republikánus előválasztás coloradói indulói között Donald Trump volt amerikai elnök – így döntött Colorado állam legfelsőbb bírósága. A döntés alapjául szolgáló 14. alkotmánykiegészítést a polgárháború után hozták, ami eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki zendülésben érintett.

Estétől újra lesz víz Törökbálinton, Érden és Diósdon, a tározók már töltődnek – írta Facebook-oldalán Földvári László, Törökbálint önkormányzati képviselője. Ugyanakkor mindenkit arra kért, sproljanak a vízzel. A vezeték, amely Csepelről szállítja a vizet a térségbe kedden tört el.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×