eur:
394.83
usd:
367.81
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Balkán békéje a mi békénk is

Bosznia-Hercegovina békéje nélkül nincs nyugat-balkáni béke és magyar béke sem – fogalmazott a honvédelmi miniszter a budapesti Bálna Honvédelmi Központban hétfőn rendezett EUFOR ALTHEA kibocsátó ünnepségen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, Magyarország eddig is részt vett az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai műveletében, januártól kezdve azonban a missziónak magyar parancsnoka lesz és kiemelt erővel képviselteti magát benne a magyar kontingens: a jelenlegi létszám majdnem háromszorosával, mintegy négyszáz emberrel.

Bosznia-Hercegovinában 250-en lesznek jelen:

a Magyar Honvédség biztosít légi kutató-mentő és légi kiürítési csoportot, tűzszerész csoportot kutyás járőrrel, orvosi ellátást, valamint logisztikai támogatást és ellátást. Magyarországról pedig készenlétben támogatja a műveletet további 150 ember: egy manőverszázad, egy katonai rendész csoport, egy műszaki csoport és egy víztisztitó képességgel rendelkező vegyvédelmi csoport – ismertette a miniszter.

Budapest, 2023. december 18.
Katonák az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. december 18. Katonák az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban. MTI/Balogh Zoltán

Sticz László leendő parancsnokot méltatva a miniszter azt mondta, a legjobb tábornokot sikerült kiválasztani a feladatra, egy tapasztalt és kipróbált vezetőt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, nehéz helyzetben veszik át a feladatot a résztvevők, a leromlott biztonsági környezet miatt ugyanis olyan nyomás van minden katonai jelenlétet igénylő misszión, amely idáig talán még soha nem volt.

Budapest, 2023. december 18.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. december 18. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban. MTI/Balogh Zoltán

Emellett komoly migrációs nyomás alatt van a déli határ, egyre aktívabb a terrorszervezetek tevékenysége, valamint a délszláv-háború sebei és nyomai, valamint a kirobbanását okozó erők a mai napig velünk vannak – mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy

a misszió nagy megtiszteltetés és egyúttal hatalmas lehetőség is, hogy vizsgázzon és bizonyítson a magyar haderőfejlesztés.

Sticz László kiutazó EUFOR parancsnok szintén azt hangoztatta, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása Magyarország alapvető érdeke, ezért vannak jelen a magyar katonák majdnem 30 éve Bosznia-Hercegovinában.

A parancsnok szerint Magyarország misszióvezetésre vonatkozó sikeres pályázatában nagy szerepet játszott, hogy 2021 őszétől egy évig magyar tábornok vezette a NATO koszovói misszióját (KFOR), ezáltal pedig a Magyar Honvédség bizonyságot tett arról, hogy alkalmas és képes arra, hogy ne csak részt vegyen, hanem vezessen egy ilyen kiemelkedő műveletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok

Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok

Növekszik az oltásellenes szülők száma, és egyre több támadás éri a gyermekorvosokat a kötelező oltások beadása miatt – figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kamara tucatnyi olyan esetről értesült, amikor szülők egy erre alakult szervezet segítségével pert indítottak orvosok ellen. Havasi Katalin, a Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint a csecsemőkori kötelező oltások bevezetése előtt minden ötödik gyermek meghalt egyéves kora előtt - számolt be a RTL.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×