eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által 2023. november 14-én közreadott képen JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép, amikor az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár katonái a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtérre áttelepülve hajtják végre feladataikat az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton.
Nyitókép: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Snoj Péter

"Váratlan incidens" miatt telepítették át a Gripeneket Sármellékre

Sikeresen zárult az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti hadgyakorlat - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A szaktárca Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert idézve azt írta: közel 6000 fő, 47 katonai szervezet részvételével lezárult a Magyarországon harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 2023 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelynek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás.

A hadgyakorlatot azért rendelte el a honvédelmi miniszter, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában - amikor háború, migráció és azzal együtt terrorizmus fenyegeti Európát - Magyarország biztonsága az első - emlékeztettek.

Az Adaptive Hussars 2023 elnevezésű, négy NATO-tagállam katonái részvételével megtartott, 9 napos többnemzeti hadgyakorlat keretében "megmozdult az egész katonai rendszer" - emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A gyakorlat célja az volt, hogy megismerjék és leteszteljék, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre - húzta alá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte,

a váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt vadászgépeket kellett Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

"Itt a katonák lepróbálták, hogy hogyan tudják az üzemanyag-ellátást, mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén" - tette hozzá.

Kitért arra, eredményesen integrálták az ország területén települt NATO-erőket a védelmi műveleteikbe, illetve sikeresen felkészültek a szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére.

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, a védelmi képességek 500-600 tartalékos részvételével lezajlott tesztelése rámutatott arra, hogy a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok "behívásán".

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik, és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Egy új európai politikai szövetség jött ma létre három párt részvételével, és amelybe a következő napokban számos további politikai erőt is várnak – jelentette be vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az osztrák FPÖ vezetője. A tömörülésben a Fidesz is részt vesz, így Orbán Viktor Fidesz-elnök is ott ült a sajtókonferencián, illetve a cseh ANO párt is részt vesz, így a volt cseh miniszterelnök Andrej Babis is helyet foglalt az asztalnál. A három pártvezér egy Patrióta kiáltványt is elfogadott az európai jövőért, amely azt hangsúlyozza, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 30. 11:46
×
×
×
×