eur:
395.3
usd:
368.31
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Döntöttek: nem lehetnek szanaszét az elhagyott járművek

A vészhelyzetre hivatkozva rendelkezett a kormány a déli határnál hátrahagyott járművekről.

A friss kormányrendelet szerint el kell szállítani az embercsempészek által hátrahagyott járműveket a déli határtól - írja a 24.hu. A csütörtöktől életbe lépő rendelkezés a vészhelyzetre hivatkozva felülírja a közterület-felügyeletről szóló törvényt az alábbi településeken: Ásotthalom, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Balástya, Bordány, Csikéria, Domaszék, Forráskút, Gara, Hercegszántó, Homorúd, Katymár, Kelebia, Kübekháza, Kunbaja, Madaras, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Szeged, Tiszasziget, Tompa, Újszentiván, Üllés, Zákányszék és Zsombó.

Ezen települések esetén az el nem kerített magánterület közterületnek számít.

A portál azt írja, a járművön elhelyezett értesítés után négy nappal a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal elviteti azt a járművet, amelyen nincs hatósági jelzés (rendszám), nem felel meg a gépkocsi fogalmának, és amelyet valószínűsíthetően embercsempészéshez használtak.

A rendelet értelmében a kormányhivatal a jármű alvázszámát közzéteszi honlapján, és ha a tulajdonos vagy üzembentartó három hónapon belül nem jelentkezik érte, gondoskodik az árverés útján történő értékesítésről vagy más módon történő hasznosításról. Ha a tulajdonos az ezt követő kilenc hónapon belül jelentkezik, neki az elszállítás, a tárolás költségeivel csökkentett árat ki kell fizetni. Egyébként a pénz a központi költségvetésbe kerül.

Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere pár hete úgy nyilatkozott a lapnak:

"Sem a kiégett, sem az otthagyott, kifosztott, vagy épp szeméttel teli autó nem ritka látvány mifelénk."

Úgy véli, azért van gyakran tűz a környékükön, mert az embercsempészek elterelésként gyújtanak fel autókat. A bűnözők gyakran lopott vagy bérelt járművekkel közlekednek, amelyeket esetleges elfogásuk után hátrahagynak. Úgy becsülte, a település környékén csaknem 30 gazdátlan autóroncs hever.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×