eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkatársai begyűjtik és elszállítják a lomtalanításkor keletkezett hulladékokat a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a FKF-el közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb fontos változásokat lengetett be az államtitkár a hulladékgazdálkodásban

Ismét módosítaná a hulladékgazdálkodás szabályait a kormány. Az erről szóló előterjesztés országgyűlési vitája jó alkalmat adott a júliusban életbe lépett új koncessziós modell működésének értékelésére.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Mol tavaly ősszel 35 évre nyerte el az évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót. A hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cég a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. nevet kapta. Július 1-jétől átalakult a hazai hulladékgazdálkodás és életbe lépett a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. Azóta a MOHU MOL Zrt. dolgozói gyűjtik, illetve szállítják el a hulladékot.

Az elmúlt években Magyarországon több mint a duplájára nőtt az újra feldolgozott hulladék aránya, ami miatt a kormány többször is jelezte: még tisztábbá és zöldebbé szeretné tenni az országot. Ezért vezették be az Európai Unió irányelveinek megfelelően a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Az uniós elvárás arról szól, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak a „szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új rendszerben

a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Ez a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket és a fabútorokat érinti. A szennyező tehát többet fizet a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért vagy újra felhasználásáért.

Újabb szabálymódosítás következhet

Egy újabb uniós irányelv értelmében ezentúl az átalakítások és a felújítások hulladéka is építési és bontási hulladéknak minősül. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhatalmazást kap arra, hogy a megalapozott kompenzáció-számítás érdekében adatokat kérjen be a hulladékhasznosítóktól.

Új rendelkezésekkel ösztönzik az iskolai papírgyűjtést, egyértelműsítik az önkormányzatok közfeladat-ellátásban való részvételét, módosítják a hulladékgazdálkodási, közszolgáltatási és intézményi részlettevékenység fogalmait, kismértékben megváltoztatják az eljárási szabályokat, rendezik a pénzügyi garanciák rendszerét. valamint még könnyebbé teszik az illegális hulladéklerakók felszámolását – sorolta a módosításokat expozéjában az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.

Raisz Anikó értékelte a hulladékszállítás július 1-jétől életbe lépett új koncessziós modelljét is. Elmondta:

nem volt fennakadás, így a szolgáltatás az év végéig változatlan műszaki tartalommal valósul meg.

Ferencz Orsolya, a Fidesz parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a hulladék mennyiségének csökkentése érdekében változást kell elérni a termelésben, így például a csomagolástechnikában, de az embereknek is módosítaniuk kell a fogyasztási szokásaikon.

A KDNP-s Földi László kiemelte: a tulajdonos ezentúl sem tagadhatja meg a kezelésre átadott hulladék átvételét és a jogi személyek, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében nyilvánossá tehetők a kiemelt hulladék jogi szabályszegést elkövetők adatai.

Tömegesen hozzák be az országba a műanyag hulladékot?

A Párbeszéd vezérszónoka, Berki Sándor szerint nem működik jól a hulladékgazdálkodás új rendszere. Mint mondta, azzal, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cég, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. bekerült az ágazatba, „Európa legdrágábban működő és legkevésbé hatékony rendszere jött létre”.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt állítja, hogy tömegesen hozzák be Magyarországra a műanyag hulladékot és azokat illegális lerakókban helyezik el. Varju László, a DK országgyűlési képviselője pedig egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az állami cégeknek nem kell létrehozniuk környezetvédelmi céltartalékot, így az esetleges kármentesítés állami kiadást jelent, eltüntetve a közvetlen felelősséget.

Raisz Anikó államtitkár zárszavában felhívta a figyelmet, hogy Magyarország évente 20 millió tonna hulladékot termel, aminek csupán egynegyedét érinti a koncesszió.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×