eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Akár még az idén 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér - a nap hírei

NATO hadgyakorlatot tartanak Magyarországon novemberben. A 15-ből 8 magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet.

Még az idén 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér – ersőítette meg Facebook-oldalán a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István először tényként, majd a bejegyzést módosítva feltételes módban írt erről. Czomba Sándor, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára kedden beszélt arról, hogy már az idei évre előre hozhatják a minimálbér-emelést. A tervek szerint a minimálbér 15, míg a bérminimum 10 százalékkal emelkedhet.

A jövő héten se tárgyal az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozásról - írja a hvg.hu a birtokába került házbizottsági javaslatra hivatkozva. November 6-a és 9-e között négy teljes napon át ülésezik az Országgyűlés. Napirenden lesz egyebek mellett a Honvédség csádi katonai missziójának indítása és a háborús veszélyhelyzet újabb fél évvel történő meghosszabbítása is. A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló javaslatról nem tárgyalnak. Közben az Index arról ír, hogy Novák Katalin álllamfő jövő héten Brüsszelbe látogat, ahol Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is egyeztet.

NATO hadgyakorlatot tartanak Magyarországon novemberben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a többnemzeti országos hadgyakorlaton az ország védelmi képességeit tesztelik. A következő hetekben a Magyar Honvédség katonai műveleteket hajt végre az ország több pontján, erősítve a Magyar Honvédség és a civil közigazgatás közti együttműködést. A fő- és mellékútvonalakon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani.

Fokozódik az erőszak a határtérségben, ami próbára teszi a szolgálatot teljesítő állományt - derül ki abból a titkosszolgálati jelentésből, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kezdeményezte, hogy a közvélemény is megismerhesse a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentést. Eszerint a szerb-magyar határszakaszon éjszakánként megközelítőleg 1000-1200 határsértést észlelnek.

Szlovákia is meghosszabbította az ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon, a hosszabbítás november 23-ig lesz érvényben. A második hosszabbításról szóló szlovák döntés a lengyel és a cseh intézkedést követi: Csehország szerdán, Lengyelország pedig ma jelentette be, hogy meghosszabbítja az ellenőrzéseket szlovák határán.

A 15-ből 8 magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet, a többi 7 emberrel továbbra is folyamatos a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: a 15 ember alapvetően 3 családot jelent. 5 palesztin rokonnal kiegészülve 20 emberről van szó, és mindenkit gyorsan értesítettek arról, hogy lehetőség lesz elhagyni a térséget. Egy család nem vállalta a határátkelőhöz eljutás kockázatát.

Három oldalról körbekerítették Gázavárost, és már a határain belül is vannak izraeli katonák – erről beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a vezérkari főnök. A páncéltörő rakétákkal, kézigránátokkal és lőfegyverekkel felszerelt palesztin fegyveresek ellen az izraeli hadsereg a szárazföldi és a légierőt is bevetette. Közben a Hamász által irányított egészségügyi tárca adatai szerint már 9 ezren haltak meg a Gázai övezetben az izraeli támodasok kezdete óta. Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet szerint még mindig több mint 20 ezer sebesült van a Gázai övezetben. Az egyiptomi külügyminisztérium pedig arról számolt be, hogy 60 ország 7 ezer állampolgára szeretné elhagyni a Gázai övezetet.

Tovább bővülhet a Magyarország és Kazahsztán közötti gazdasági együttműködés - mondta Asztanában a kormányfő. Orbán Viktor az ország államfőjével tartott tájékoztatón kulcskérdésnek nevezte Magyarország energiaellátását, és megjegyezte: fontos, hogy kőolajat most már nemcsak Oroszországból, hanem Kazahsztánból is tud Magyarország szállítani. Azt is hangsúlyozta: globális biztonsági kérdések is szóba kerültek a tárgyaláson.

Aláírta az atomcsend-egyezmény ratifikációjának visszavonását Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az ENSZ Közgyűlése 1996. szeptemberében fogadta el az egyezményt, amelyet 187 állam írt alá, közülük 178 ratifikálta is. A hatályba lépéshez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea ezt nem tette meg.

Az év végére fog kiderülni, hogy a magyar űrhajós-jelöltek közül ki az a kettő, aki utazhat az Egyesült Államokra a végső kiképzésre, az pedig nemzetközi döntés lesz, hogy ki jut fel a Nemzetközi űrállomásra – mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Ferencz Orsolya az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: mindenhez a NASA engedélye kell, ember és eszköz feljuttatására egyaránt. Megerősítette, hogy 2024 vége, ’25 első fele kitűzött időablak, a fellövés pontos időpontja később dől el. A magyar kutatóűrhajós a terv szerint 30 napot tölt az űrállomáson.

Viharos széllel és heves esővel söpör végig Nyugat-Európán a Ciarán nevű vihar, már több százezer háztartásban nincs áram, és akadozik a közlekedés. A délnyugat-angliai Cornwall megyében a helyi hatóságok tájékoztatása szerint 7 ezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás, 350 iskola nem nyitott ki. Franciaországban több mint egymillió lakás maradt áram nélkül, Olaszországban vörös színű készültség van érvényben, Szlovénia északi részeire is a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást adták ki. A Ciarán viharciklon hidegfrontja éri el este Magyarországot is, és szeles, csapadékos időt hoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×