eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott hagyományos fáklyás felvonulás résztvevői vonulnak a Rákóczi Szövetség szervezésében a Műegyetemtől a Bem térre a Szent Gellért rakparton 2023. október 22-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az oktatásért tüntetnek és 1956-ra emlékeznek a diák és oktatási szervezetek - a nap hírei

Veszprémben mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök. A török elnök benyújtotta a parlamentbe a javaslatot Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról.

Magyarország minden városának és falujának megvan a maga 1956-ja – jelentette ki október 23-ai ünnepi beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor Veszprémben ezúttal is párhuzamot vont Moszkva és Brüsszel között, de mint fogalmazott: amíg Moszkva javíthatatlan volt, addig Brüsszel még nem az. Úgy vélte: az akkori kormánypárt utódja mára egy mikroszkópikus méretű baloldali párt lett, amely ott végzi majd, ahol 56 szelleme szerint végeznie kell. Végül hangsúlyozta: 1956 1990-ben győzött, de ezt a forradalom és a szabadságharc öröksége nélkül nem lehetett volna elérni.

A magyar embereket 1956 októberében a szabadság hiánya vitte utcára, mert jobban féltek attól, hogy hazugságban éljenek, mint attól, hogy az igazság súlya alatt megroppan a jövőjük - mondta a korábbi köztársasági elnök a főváros XII. kerületének ünnepi megemlékezésén. Áder János kiemelte: egy ország állt véres kommunista emberkísérlet alatt, amely arról szólt, hogy egy társadalomból ki lehet-e irtani a szabadság szeretetét.

Október 23-a mára megszűnt a nemzet közös ünnepének lenni – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke a párt online közvetített fővárosi megemlékezésén. Gyurcsány Ferenc arról beszélt: ha igazi az ünnep, akkor közös, akkor egyesít. Úgy vélte: vannak, akik eltolják maguktól az ünnep gondolatát, üzenetét, kifordítják hamisítják.

Magyarország a nehéz gazdasági helyzet ellenére is folytatja az erdélyi magyar közösségek támogatását – erősítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Kolozsváron. Magyar Levente és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének megbeszélésén az is elhangzott, hogy fontos kétoldalú beruházásokat terveznek például a közúti közlekedés terén: tárgyalnak egyebek között az M49-es autóútról, amely Budapestet Nyíregyházán keresztül Szatmárnémetivel köti össze.

Az oktatásért tüntetnek és 1956-ra emlékeznek a diák és oktatási szervezetek, valamint a fővárosi önkormányzat. A tömeg a Hősök terén gyülekezett, ahonnan átvonult az Oktogonhoz. A Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt megemlékeztek a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárokról, majd az orosz nagykövetség előtt az 56-os vérengzésről. Az utolsó megálló a Terror Háza Múzeum, ahol mécsesgyújtással emlékeztek a diktatúra áldozataira. A tüntetés minden állomásán a vonulók kormányellenes jelszavakat is skandáltak, egyebek között demokráciát, szabad országot, szabad oktatást követelve.

A török elnök benyújtotta a parlamentbe a javaslatot Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról - közölte a török elnöki hivatal. A svéd miniszterelnök üdvözölte a lépést. Recep Tayyip Erdogan elnök még júliusban közölte, hogy a ratifikálás a török parlamenttől függ. Törökország a svédországi Korán-égetések és a Svédországba menekült kurd szakadárok kiadatása miatt halogatja a ratifikációt.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint folyamatos a kapcsolattartás a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgárral. Szijjártó Péter Luxemburgban megerősítette: a kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás részeként biztonságba lehessen helyezni az érintetteket.

Támogatásáról biztosította Izraelt a Hamász elleni gázai háborúban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada. Az országok vezetői közös nyilatkozatukban egyúttal a nemzetközi jog betartására szólítottak fel, beleértve a harcokban részt nem vevő civilek védelmét is.

A brit hírszerzés és fegyverszakértők vizsgálata szerint valószínűleg Gázából indított rakéta csapódott az al-Ahli kórházba – közölte Rishi Sunak brit kormányfő. A Hamász és számos arab ország viszont Izraelt tette felelőssé a támadásért. A Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport hatóságai szerint a múlt keddi robbanás 471 ember halálát okozta.

Moszkva egyetért Washingtonnal abban, hogy új világrendre van szükség. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azonban azt mondta: ennek a világrendnek a nemzetközi jogon, a kölcsönös tiszteleten, a kölcsönös előnyökön és az egymás belügyeibe való be nem avatkozáson kell alapulnia.

Ukrajna megkapta az Európai Uniótól a makroszintű pénzügyi támogatás 9. részletét, 1,5 milliárd eurót – jelentette be a miniszterelnök. Denisz Smihal azt mondta: az unió költségvetési támogatása 2023-ban már 15 milliárdot tesz ki.

Elérte a 3 milliárd eurós célt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által Ukrajnának folyósított pénzügyi támogatás értéke - közölte a londoni pénzintézet. A bank saját forrásból, társfinanszírozóként 100 millió eurót folyósít az ukrán agrárszektornak az élelmiszerellátási biztonság erősítésére. Emellett 3-5 milliárd euró közötti tőkeemelést hajtanának végre, hogy folytathassák Ukrajna támogatását.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint továbbra is háborúpárti az ukrajnai helyzettel kapcsolatos brüsszeli megközelítés. Szijjártó Péter Luxemburgban azt mondta: az Európai Bizottság 20 milliárd eurós előterjesztésében minden benne van, ami a háborúról szól, de továbbra sincs benne semmi a béketeremtésről.

Több uniós ország ismételten felszólította az Európai Bizottságot, intézkedjen arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek ne Európát árasszák el, hanem azokat az eredeti afrikai és közel-keleti célállomásaira irányítsák. Erről az Agrárminisztérium államtitkára beszélt Luxembourgban.

Új, több mint 1 milliárd eurós garanciaprogram segíti a magyar kis- és közepes vállalkozásokat – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A programról az Európai Bizottság és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kötött megállapodást Brüsszelben.

Argentínában a gazdasági miniszter végzett az első helyen az elnökválasztás első fordulójában. Így Sergio Massa lesz Javier Milei ultraliberális jelölt ellenfele a novemberi második fordulóban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×