eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2018. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Lakatos Péter

Érveket gyűjt az ellenzék a tűzijáték ellen

A Párbeszéd azt kéri, hogy augusztus 20-án ne rendezzenek tűzijátékot Budapesten. Hasonló állásponton van az MSZP is, a párt inkább tüzelőt adna az embereknek.

Jávor Benedek, a párt uniós tanácsadója hétfői online sajtótájékoztatóján közölte: a tűzijáték világszerte „egyre inkább megy ki a divatból”, mert hatalmasak a költségei, miközben súlyosan egészségkárosító hatású. A politikus példaként a fény-, hang- és porszennyezést, illetve a levegőbe kerülő káros anyagokat említette.

Az uniós tanácsadó szerint a drónjátékok vagy a lézershow-k környezetterhelése és költségei jelentősen alacsonyabbak, mint egy tűzijátéké, miközben „legalább olyan látványélményt tudnak nyújtani”.

„Tűzijáték helyett tüzelőt!”

Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán közvetített július végi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: nyár közepére komoly megélhetési válság alakult ki Magyarországon, aminek gazdasági és társadalmi jelei is vannak.

Egy éve recesszióban van a gazdaság, a GDP hónapról hónapra csökken, az ipari termelés mintegy 7 százalékos mínuszt mutat, az építőipari beruházások 12 százalékkal csökkentek, az első félévben legalább 20 százalékos a reálbércsökkenés Magyarországon – sorolta az ellenzéki politikus.

Az infláció és a növekvő árak következtében csökken a fogyasztás, a kiskereskedelmi forgalom, így a kormány „csodafegyvere”, az áfa-bevétel is „dugába dőlt” – mondta.

A szocialisták szerint a családoknak a beiskolázás előtt nem a szeptemberi családi pótlékot kellene előre odaadni, hanem dupla családi pótlékot kellene adni. Emellett augusztusban plusz 3 százalékos nyugdíjemelést javasol a párt januárig visszamenőleg, valamint tűzijáték helyett tüzelővel segítenék a rászoruló embereket, már a nyár folyamán gondoskodva a télen nehéz helyzetbe kerülőkről.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×