eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
fotó: police.hu
Nyitókép: police.hu

Életveszélyes eszközöket emeltek ki a Balatonból

A Balatonban rengeteg az olyan illegális horgászkaró, ami nemcsak a fürdőzők számára veszélyes, de komoly kárt tud okozni a hajókban is.

A Keszthely TV arról számolt be, hogy a Balaton gyenesdiási partszakaszán a helyi önkormányzat kezdeményezésére a hatóságok idén is több, mint száz törvénytelenül elhelyezett veszélyes cölöpöt és egyéb műtárgyat emeltek ki a tó vízéből.

„A főszezonban nincs annál fontosabb, mint a vízbiztonság. A fürdőzők és vízi közlekedés biztonsága. Ebben próbáltunk segítséget kérni ismételten a két szervtől. Nagy örömünkre rögtön elfogadták a meghívásunkat. A képviselőtestületünk előtte egy bejárást tartott és ebben a bejárásban megállapítottuk, hogy a tavalyi esztendő közel 300 felszedett karójából legalább 50-60 visszakerült” – mondta Gál Lajos polgármester a karók és cölöpök eltávolításakor.

A szakemberek egy körülbelül 6 kilométeres partszakaszt vizsgáltak át az engedéllyel nem rendelkező horgászkarók után kutatva Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között.

Az akció során a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a gyenesdiási és vonyarcvashegyi önkormányzat szakemberei összesen 150 fából, vasból és egyéb fémből készült veszélyes horgászati, halászati jelölőeszközt távolítottak el a Balatonból.

„Közös megállapodást tudtunk kötni a Vízüggyel, hiszen a mederkezelő a Vízügy, nekik van jogosultságuk a törvény szerint eltávolítani ezeket az élet- és balesetveszélyes karókat. Amelyek egyébként törvénytelenek is, tehát törvénybe ütközőek, a hajózási szabályzat ide vonatkozó szabályai szerint. És ezt a tevékenységet tavaly elkezdtük, idén folytatjuk és remélem ebből egy nagyon szép hagyomány lesz. A munkaterület az 6 km körülbelül a két partszakasz, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között” – fogalmazott Kerekes Péter a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

Az illegálisan elhelyezett karókat főként baleset-megelőzési szempontból kell megszüntetnie a hatóságoknak, mivel korábban már tragédia is bekövetkezett amiatt, hogy sokszor a víz alatt nem látszódnak ezek az eszközök. Ráadásul a vízalatti karók nemcsak a fürdőzőkre veszélyesek mert a vitorlásoknak és a kis evezős hajóknak komolyan felsérthetik a hajótestét.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×