eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Szállingóznak a hírek a kormányülésről, Orbán Viktor is posztolt

"Kormányülés maraton" - fogalmazott a miniszterelnök.

Mint ismert, Orbán Viktor a vilniusi NATO-csúcsról hazatérve háromnapos kihelyezett kormányülést vezet Sopronbánfalván. Úgy tudni, a kormányfő beszámol a NATO-csúcson történtekről, a svéd NATO-csatlakozási folyamatról, valamint az ukrajnai háború értékeléséről is. Ezen kívül "a célok változatlanok", ahogy azokat Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár összegezte Facebook-bejegyzésében: "letörjük az inflációt, megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést". Ennél többet más kormánytagok sem posztoltak.

Legutóbb egyébként februárban rendeztek kihelyezett kormányülést, akkor is a Győr-Moson-Sopron vármegyei Sopronbánfalvára vonultak el a miniszterek három napra.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint arról beszélt Sopronbánfalván, hogy minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét nyújtotta a magyar gazdaság, ennek értéke meghaladta a 63,5 milliárd eurót, ami 11 százalékos növekedés a tavalyi rekordévhez képest, így újabb nagy csúcsdöntést vetít előre.

Szijjártó Péter szemléltetésképpen rámutatott, hogy az első öthavi export eddig mindössze egyszer ment 50 milliárd euró fölé, mégpedig tavaly (amikor a hazai kivitel tavaly "brutális" rekordot döntött 142 milliárd euróval).

A kivitel értéke rendszerint eléri a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, így minél erősebb az export, annál inkább növekedési pályán tartható a gazdaság - közölte.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×