Infostart.hu
eur:
385.11
usd:
327.62
bux:
109951.02
2025. december 15. hétfő Valér
Nyitókép: Pexels.com

Herczeg Zoltán: jó alapanyagok, csúcstechnika, ügyes séf és hangulatos környezet tehet nagyszerűvé egy éttermet

A tatai Platán Gourmet nyerte a Dining Guide-tól az Év Étterme díjat. Az étteremkalauz felelős kiadója a hazai csúcsgasztronómia helyzetéről beszélt az Inforádiónak.

Herczeg Zoltán elmondta, hogy a legismertebb konyhakultúrával rendelkező Franciaországban és Olaszországban a legnagyszerűbb éttermek zömmel vidéken találhatók. Franciaországban a gourmet étkezdéknek csak egy ötöde, míg Olaszországban a 400 Michelin csillagos éttermeknek mindössze tíz százaléka működik nagyvárosokban. Vagyis a vidéki konyha az, ami igazán uralkodó ebben a két éttermi nagyhatalomban.

A Dining Guide kiadója szerint jó lenne nálunk is ezt a tendenciát követni, és a mostaninál nagyobb hangsúlyt helyezni a vidéki éttermekre. Ha a magyar gasztronómia is elkapná ezt a folyamatot, és vidéki városokban, kis településeken megjelenne a csúcsgasztronómia, akkor ez nemcsak a hazai turizmust lendítené fel.

Herczeg Zoltán azonban sajnálattal állapította meg, hogy

jelenleg még kevés azoknak a fővároson kívüli éttermeknek a száma, amelyek hazai alapanyagokra épített, progresszív gondolkodásmódú konyhákkal működnek.

A Dining Guide kiadója elárulta, mi kell ahhoz, hogy egy étterem a csúcsgasztronómia szintjére lépjen. Először is nagyon fontos a jó alapanyagok használata, Másodszor leleményes, újító konyhatechnikára van szükség, mert enélkül még remek alapanyagokból sem lehet kiemelkedően jó ételt készíteni. A harmadik tényező Herczeg Zoltán szerint a séf személye, vagyis olyan embernek kell vezetnie a konyhát, aki a jó alapanyagokból, fantáziadús technikával képes nagyszerű ételt főzni.

Da a gasztronómiai szakember említett még egy negyedik szempontot is: ez pedig magának az étteremnek a hangulata, a vonzereje. Enélkül ugyanis aligha várható, hogy a vendég rendszeresen visszatérjen. Herczeg Zoltán úgy vélte: ez a négy összetevő az ami érdekessé szerethetővé és végső soron minőségivé tud tenni egy éttermet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna csak a NATO-tagságról mondana le, de arra nem is volt reális esélye

Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna csak a NATO-tagságról mondana le, de arra nem is volt reális esélye

Bár az áprilisi és az augusztusi tárgyalások nem hoztak valódi áttörést, most ígéretesnek tűnnek a fejlemények. Ukrajna biztonsági garanciák mellett hajlandó lemondani a NATO-tagságról. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, mielőtt vasárnap Berlinben tárgyalóasztalhoz ült az Egyesült Államok kormányzati delegációjával.

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
Egyre jobb a hangulat a tőzsdéken, felpattant ez a magyar részvény!

Egyre jobb a hangulat a tőzsdéken, felpattant ez a magyar részvény!

Rossz hangulatban indult a hét az ázsiai tőzsdéken, Európában azonban felpattanás jött. Idehaza is jó a hangulat, különösen a Richter teljesít jól a reggeli bejelentést követően. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a tengerentúlról délután a New York-i régió feldolgozóipari aktivitását mérő Empire State index érkezik, megadva a hetet indító alaphangulatot. Az amerikai kormányzati leállás után több kulcsfontosságú adat is érkezik majd a hét során, így lesznek nagy elmozdulások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×