eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára, a törvény előterjesztője felszólal a magyar állampolgársággal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 18-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Könnyítések várnak a családokra - az ellenzék szerint nem elég nagyok

Megosztja a parlamenti ellenzéket a kormánynak az a törvénymódosító javaslatcsomagja, amely a családok ügyintézését hivatott könnyíteni.

A családok ügyintézésének egyszerűsítésével kapcsolatos törvénymódosításról vitáztak az Országgyűlésben csütörtökön.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára kiemelte:

  • a 16 év alattiaknak nem kell igazolni a tanulói jogviszonyt (lévén tankötelesek)
  • 16 év fölött pedig erre elég a diákigazolvány
  • automatikussá válik a gyedből a gyermekgondozást segítő ellátásba az átmenet
  • a különélő szülők bármelyike kezdeményezheti a családi pótlék felezését
  • egyes gyámhatósági eljárásokban kép- és hangkapcsolaton keresztül is nyilatkozatot lehet tenni, kivéve az örökbefogadási vagy a származásmegállapítási ügyben
  • a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra, ha az anya az igénylést megelőzően meghal.

Ellenzéki visszhang

A DK-s Gréczy Zsolt szerint a javaslat számos eleme támogatható, de javasolta a nevelőszülői hálózat problémáinak áttekintését is; nincs például egységes protokoll sem a nevelőszülők kiválasztására. A kormány családbarát voltát azzal igyekezett cáfolni, hogy 2010 óta hatszázezer magyar hagyta el az országot, és a középiskolások fele is azt tervezi, hogy külföldön boldogul.

Az MSZP-s Gurmai Zita úgy látja, megkönnyíti egyes ellátások igénylését a módosító csomag, de számos juttatás nem emelkedett majdnem másfél évtizede. Azt is kritizálta, hogy egyes juttatásokat annyira szűk kör vesz igénybe, hogy a népszerűsítésük nagyobb összeget emésztett fel, mint a kifizetett támogatás. Áttekinthetőbb ügyfélkaput is követelt.

A Jobbik - Dudás Róbert - szerint is pozitív javaslatok vannak az asztalon, de nem lényegiek.

A Mi Hazánk - Novák Előd - az információk hozzáférhetősége miatt panaszkodott, de a Jobbikhoz hasonlóan támogatni fogja a javaslatot a szavazáskor. Azt is követelte, hogy a családtámogatások legyenek tervezhetők, inflációkövetők.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×