eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Lelőhették a farkast - a vadászkamara sem érti

A szakkamarai szóvivő szerint a vadásztársadalom ugyanúgy fel van háborodva, mint a civil közvélemény annak a hírnek a kapcsán, amelyről egyelőre nagyon keveset tudni, és még az is bizonytalan, hogy a Svájcból Magyarországra tévedt, jeladós farkast tényleg vadász lőtte-e ki Hidasnémetinél.

Kilőhették azt a Svájcból érkezett, jeladóval ellátott farkast, amely hónapok óta járta Magyarország erdeit, és épp távozóban lehetett Magyarországról Hidasnémeti környékén.

A történtekről jelenleg az Országos Magyar Vadászkamara sem rendelkezik sok információval, jelenleg a híradásokból tájékozódnak, de amennyiben bebizonyosodik, hogy az elkövető vadász volt, megkezdik az etikai eljárást - mondta az InfoRádióban a szervezet szóvivője, Földvári Attila.

"A vadászkamara részben hatósági feladatokat ellátó köztestületként ebben a pillanatban még nem bír illetékességgel az ügyben. Lesz egy bírósági ítélet, és ha annak lesznek olyan jogkövetkezményei, amelyek a vadászkamara intézkedését is igénylik, akkor nyilván el fogunk járni. Emellett

a saját etikai kódexünk és szabályzatunk szerint is eljárhatunk, el is fogunk,

amennyiben bebizonyosodik, hogy vadász az elkövető. De jelen pillanatban nekünk nincs teendőnk" - világított rá Földvári Attila.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakoriak az efféle bűncselekmények, akár épp farkaskilövés vagy orvvadászata, azt mondta, nincs tudomásuk ilyenről. Ámde:

"2014-ben volt egy eset, amikor egy medvét ejtettek el Nógrád megyében, annak meg is lett a meglehetősen szigorú, részben bírósági, részben vadászkamarai következménye, de alapvetően azt azért látni kell, hogy bármiféle nagyragadozó Magyarországon - lévén fokozottan védett fajokról van szó -, nem vadászható, nem elejthető semmilyen körülmények között, legalábbis vadász által, vadászterületen semmilyen esetben sem, mivel a vadászat a természetkezelés és a természetvédelem fontos eszköze is" - magyarázta.

Ezek után arra a kérdésre, hogy lehetséges-e olyan engedélyt szerezni, amellyel kilőhető farkas, egyszerű a válasz: "természetes élőhelyen semmilyen esetben, semmilyen körülmények között nem". Elméleti síkon azonban,

ha betéved lakott környezetbe, és ott emberek testi épségét veszélyezteti, ott a helyzetet "valamiképpen meg kell oldani", de ez már nem vadgazdálkodás vagy vadászati kérdés.

A tett akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető. De miért?

"A természetkárosítás már jó néhány éve büntetőjogi tényállás, és ha a cselekmény mással is összekapcsolódik, például orvvadászattal, tiltott eszköz használatával, állatkínzással, akkor komolyabb büntetés is lehet, de ez már a bíróság asztala. A konkrét üggyel kapcsolatban azonban felelőtlenség lenne feltételezésekbe bocsátkozni" - ecsetelte a kamarai szóvivő.

Egy ilyen eset nem mellesleg egyértelműen ront szerinte a vadásztársadalom renoméján, azáltal is, hogy jelen pillanatban nincs konkrét tudás az ügyben, de a hírekben már az jelent meg, hogy "vadász lőhette le a farkast".

"A mi berkeinkben legalább akkora felháborodást kelt

egy ilyen ügy, mint a nem vadász civil társadalomban vagy az állatvédők körében. Csak meg kell nézni a közösségi oldalakon a vadászok hozzászólásait a témában, kiviláglik, hogy nálunk is ugyanúgy áll a bál, fel vagyunk háborodva, mint bárki más."

E mentén viszont érdekes, hogy az Országos Magyar Vadászati Védegylet 2019-ben készíttetett egy reprezentatív felmérést a vadászat megítéléséről, ebből pedig Földvári Attila szerint az derül ki, hogy Magyarországon nincs vadászellenesség, a tevékenységről pedig vajmi keveset tudnak, azt sem, hogy a vadászat természetkezelés, a vadgazdálkodás eszköze is, amelynek megvannak a jogi keretei, szabályai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×