eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Color close up image of a cars turn signal blinking on the side.
Nyitókép: bizoo_n/Getty Images

Drága mulatság lesz az autó, ha nem lép gyorsan

Csaknem százezer gépjármű-tulajdonosnak kell március 1-jén éjfélig rendeznie a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást.

Annak a közel százezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb március 1-jén éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – emlékeztet az autosvilag.com a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége felhívására.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, a befizetés elmulasztásának szigorú következményei vannak: a biztosítónak mérlegelés nélkül törölnie kell az adott szerződést, tehát onnantól az autós viseli a teljes kárveszélyt. Vagyis nincs fedezetben a gépjármű, amíg a biztosítás díja be nem érkezik a biztosítóhoz.

Ráadásul ha nem fizetik a díjat, az nemcsak kárveszéllyel jár, hanem újabb költséget jelent, mert be kell fizetni a biztosítás díját az úgynevezett türelmi időszakra. Március 1-jétől kezdve a megkötés időpontjáig pedig fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami jóval magasabb, mint a normál díjszabás.

Idén a fedezetlenségi díj mértéke személyautóknál – teljesítménytől függően – naponta 650-1400 forint között alakul, teherautóknál pedig elérheti a napi 5380 forintot is. A biztosítást ugyanazon biztosítónál kell megkötni, és a fedezetlenségi díj mellett – választási lehetőség nélkül – a teljes évre vonatkozó köteleződíjat is egyszerre kell befizetni – jegyzi meg az autós szakportál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×