eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Egyre több az öngyilkos gondolattal segélyhívást indító gyerek

A járványidőszak és a várható egzisztenciális válság súlyosbít a helyzeten. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány önkénteseket keres, hiszen az állami ellátás telített, és sok fiatal csak hasonló civil kezdeményezéseken keresztül kaphat segítséget.

Van egy olyan generáció, amelynél egy-másfél év nagyon másképp alakult, mint amit az életkori sajátosságaik és szükségeik diktálták volna. A karanténos időszak, a kortárs közösség elmaradása nyomot hagyott, és sok család nagyon sokféle veszteséggel küzdött meg. "Amikor a tavalyi év elkezdődött, nagyon sok középiskolás úgy ült vissza az iskolába, hogy nem volt tér és idő ezeket a sérelmeket, traumákat, veszteségeket feldolgozni" – mondta Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Erre a lelkiállapotra jött rá még a háborús szorongás, és azok az egzisztenciális krízisek, amikkel most kell megküzdeniük a családoknak. A pszichológus szerint az éves statisztika alapján soha nem volt még annyi szuicid gondolattal, általános lehangoltsággal és szorongásokkal megkereső hívásunk, mint 2021-ben. Még szomorúbb, hogy a számok azt mutatják,

az öngyilkossági gondolatok száma tovább emelkedik,

csak az első félévben több mint nyolcszáz esetben hangzott el egy beszélgetésben vagy egy chat-konzultációban a szuicid szándékra utaló gondolat.

A pszichológus szerint a legszorongatóbb, hogy nagyon korlátozott személyes, konkrét segítséget tudnak ajánlani a tizenéveseknek, illetve a fiatal felnőtteknek, mert a mentálhigiénés ellátás, a gyermekpszichiátriai osztályok és ambulanciák megteltek.

"Egy család feszültségének a gyerekek és nagyon gyakran a serdülő kamaszkorúak lesznek tünethordozói. Nagyon sokatmondó, hogy az elmúlt fél évben megszaporodtak a kortárs kapcsolatok, a párkapcsolatok, a szexualitás vagy az iskolai problémák terhére a családi konfliktusokkal kapcsolatos hívások" – mondta az alapítvány vezetője.

Különösen kora este, a chat-szobákban tapasztalják, hogy még egy vagy két önkéntes kellene az ügyelői szobába ahhoz, hogy biztosan mindenkivel tudjanak konzultálni. "Az is nagyon fontos lenne, hogy innen legyen hova továbbirányítani szaksegítséghez őket" – tette hozzá.

Reményiné Csekeő Borbála szerint a helyzet "egy kicsit még rosszabb," mert nagyon sokszor a fizetőképes szülők sem találnak megfelelő magánellátást.

"Az egész szakmának és a döntéshozóknak is alapjaiban át kell gondolni, miként tudunk a pszichés problémákkal küzdő fiataloknak segíteni.

Már látjuk, a most fennálló rendszerben nincs elég kapacitás, és abban a képzési struktúrában, amiben a pszichológusok és a terapeuták képződnek, ez nem is fog egyik napról a másikra megoldódni" – mondta.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

A gyermekek a kifejezetten nekik létrehozott Kék Vonal számát is tárcsázhatják: 116 111. Üzenetben: https://kek-vonal.hu/

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×