eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Szénsavmentes ásványvíz palackozása az október 6-8. között, idén 11. alkalommal, Magyarországon először megrendezett Palackozott Vizek Világkongresszusának zárónapján tett üzemlátogatáson a Szentkirályi Ásványvíz Kft. telephelyén Szentkirályon 2014. október 8-án. A szakma egyik legelismertebb fórumán a résztvevők 28 ország 60 gyártóját képviselték.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Nincs megállás: tovább drágul a palackozott ásványvíz

Nincs vége az áremelkedésnek, többe kerülnek az előállítási költségek a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség elnöke szerint.

Az elmúlt időszakban igen megemelkedtek a gyártás, a szállítás és a termék-előállítás egyéb költségei, melyek az ásványvízgyártást jelentősen befolyásolják. Az energiaárak emelkedése miatt drasztikusan felment a műanyag ára is, valamint a PET-palack, a csavarzár, és a címkék költsége, és nem utolsó sorban a munkabéreké. Mindez azt jelenti, hogy szinte minden többe kerül, ami a gyártási és a szállítási folyamatot érinti – mondta Miklósvári Géza, a szövetség elnöke.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetség a versenyjog miatt nem foglalkozhat árösszehasonlítással és elemzéssel, de az elnök hangsúlyozta, hogy folyamatosan tapasztalják és látják a költségnövekedést. Szerinte a cégek, ameddig lehetett, kitartottak, és csak a "legszükségesebb és elkerülhetetlen" költségeket építették be az áraikba. A két meghatározó tényező az energiaár és a műanyagár növekedése volt, ahol a különböző tényezőknél 10 és 50 százalék közötti emelkedést tapasztaltak.

Az elemzők szerint még nem látszik, hogy az energiaárak és az alapanyagárak mikor platóznak.

"Sajnos nem látni a végét. Egyben egészen biztosan tudom mondani, hogy

a cégek a saját érdekükben csak a legszükségesebb esetekben építenek be plusz költséget az árakba."

A szövetség elnöke megjegyezte, hogy ő maga is érzi, hogy amíg költségnövekedés nem áll meg, addig sajnos számítani kell arra, hogy előbb-utóbb újabb áremelések lesznek a piacon is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×