eur:
401.39
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Sportoló fiatal vitorlázó társainak megérkezését és kikötését nézi a Balaton-partról nyári napsütésben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az adatszolgáltatás és az áremelkedés is nehezíti a balatoni vendéglátósok életét

Jó szezonra számítanak idén a balatoni vendéglátósok – mondta az InfoRádiónak a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető-társelnöke. Kertész Rezső ugyanakkor több problémáról is beszámolt.

Bizakodnak a balatoni kereskedők és vendéglátósok. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető-társelnöke érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt két évben elég magas volt a turisztikai forgalom, sok vendég nem tudott külföldre menni a pandémia miatt, ezért elsősorban a hétvégeket a Balatonon töltötték. A vállalkozók abban reménykednek, hogy ez a helyzet megismétlődik idén is.

Kertész Rezső megerősítette, hogy nehéz munkaerőt találni a a vendéglátásban. Elsősorban a szakképzett és gyakorlattal rendelkező, illetve önálló munkára képes szakemberekből van hiány. Júniusbam általában ez a helyzet, június végén, július elejével töltődnek fel az álláshelyek, amikor a egyetemisták, főiskolások középiskolások is megjelennek a munkaerőpiacon - tette hozzá. Hozzátette azt is, hogy nem biztos, hogy lesz elég létszám, ezért sokan, főleg a mikro- és kisvállalkozások családi körből próbálják a hiányzó létszámot feltölteni.

Ami az árakat illeti, arról az ügyvezető-társelnök azt mondta,

az inflációhoz képest kisebb áremelésre lehet számítani.

"Minden vállalkozó arra törekszik, hogy még a hazai vendégkörnek megfelelő és elfogadható árakat alkalmazzon. Míg az elmúlt években jellemző volt, hogy minden településen volt legalább egy-egy olyan vendéglátóhely, ahol 1500 forint körüli menüt kínáltak, ezek száma most valószínűleg csökkenni fog, és átállnak az étlapos étkeztetésre" - fejtette ki.

Kertész Rezső megjegyezte azt is, hogy a vállalkozóknak jelentős rezsiáremelkedésekkel kellett szembesülniük az elmúlt időszakban. Míg a lakossági árakat leszorították, addig az elmúlt évhez képest több mint háromszorosára nőtt például a villamosenergia ára vagy kétszeresére a gáz ára. Hogy a vendéglátósok működni tudjanak, sokkal magasabb költséggel dolgoznak, arról nem is beszélve, hogy a nyersanyagok ára folyamatosan emelkedik, néhányan azt mondják, hogy lassan napi árral kell dolgozni - emelte ki.

A szakember egy másik problémát is megemlített. Mint mondta,

ebben a "kivéreztetett helyzetben" jönnek be a bürokratikus intézkedések.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál éltebe lépett egy olyan szabályozás, hogy napi forgalmat kell jelenteni egy szoftverrel. 24 órán belül adatot kell szolgáltatni arról, hogy hányan vásároltak, összesíteni kell a rendeléseket, azt, hogy mennyi volt a sztornó stb. Egy kis lángossütő vagy büfés erre nincs felkészülve - hangsúlyozta.

Kertész Rezső kitért arra is, hogy tartottak egy vállalkozói fórumot, és kérték az érdekképviselettől, hogy kezdeményezze a jogalkotók felé ennek a rendelkezésnek legalább fél évvel történő elhalasztását és az adatok körének csökkentését, a felülvizsgálatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×