eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az érettségi lebonyolításához szükséges egészségügyi felszerelések érkezését várják dolgozók a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégium épületében 2020. április 30-án. Május 4-én a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi időszaka. A következő hetekben 1144 helyszínen várhatóan mintegy 84.300-an érettségiznek. A kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, a jogszabályban meghatározott kivételekkel csak írásbeliket tartanak.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Verhetetlen lett a szakmát és érettségit egyszerre kínáló sulik népszerűsége

A nyolcadik után a középfokú oktatásba továbblépők közül a legtöbben a technikumok mellett döntöttek 2022-ben is. A jelentkezési adatok alapján a szakmát és érettségit egyszerre adó intézményeket bármilyen más iskolatípust magasan előzve a felvételizők több mint 42 százaléka választotta – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tartalmában megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben a nyolcadikosok már az egyetemekre való továbblépést is kínáló végzettséget biztosító technikumok vagy a mélyebb szakmai tudást nyújtó szakképző iskolák közül válogathatnak. A diákoknak először elegendő csak az érdeklődési körük szerinti ágazatot kiszemelniük. Az ötéves technikumokban két, a hároméves szakképzőkben pedig egy évig tartó alapozó képzés után, átgondoltabban dönthetnek arról, melyik szakma felel meg leginkább a terveiknek és képességeiknek – fogalmaz az ITM.

A tárca emlékeztet, hogy a szakképzésbe újonnan belépők havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíjat kapnak. Akinek duális formában, vállalati együttműködésben folytatódik a képzése, annál ezt csaknem 100 ezer forintos munkabér váltja fel. Fontos újdonság a pályakezdési támogatás, amelyet először tavaly fizettek ki a szakmai vizsgát sikeresen teljesítőknek. Az elmúlt tanév végén mintegy nyolcszázan kaptak átlagosan 230 ezer forintot, miután döntő többségben jó vizsgaeredményt értek el.

A szakképző iskolákban három év alatt minden szükséges ismeret megszerezhető a biztos elhelyezkedést és tisztességes bért garantáló pályakezdéshez. Szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki technikumból érkezik – teszik hozzá.

Mint olvasható, a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért igazította az igényekhez, korszerűsítette a szakképzés kínálatát. Az intézményekből a gazdasági szereplők elvárásai szerinti tudással, gyakorlati tapasztalattal felvértezve kikerülő fiatalok hozzájárulnak a vállalkozások jobb teljesítményéhez, hatékonyabb működéséhez. A képzések eredményes megújításának legfontosabb jele, hogy az általános iskolát elvégző tíz diákból ma már hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat – zárul az ITM közleménye.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×