eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szabad véleménynyilvánítás a digitális korban címmel rendezett nemzetközi médiakonferenciáján 2021. november 11-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Orbán Balázs: a sajtó elveszítette kizárólagos tájékoztatási funkcióját

A technológiai vívmányok által megváltoztatott médiatérben a sajtó elveszítette kizárólagos tájékoztatási funkcióját, sok esetben egyre inkább politizáló szereplővé válik – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Budapesten.

Orbán Balázs nyitotta meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szabad véleménynyilvánítás a digitális korban című kétnapos nemzetközi médiakonferenciáját.

Az államtitkár, aki egyben az MCC kuratóriumi elnöke is, úgy vélekedett: fentiek fényében nem meglepő, hogy a valóságtól elrugaszkodott gondolatokat lehet olvasni a sajtóban. A konferencia lebonyolításával esély nyílik arra, hogy ne csak ezt a diagnózist állítsák fel, hanem terápiával is előálljanak.

Magyarországról sokszor írnak úgy, hogy a hatalmon lévő jobboldali kormány felszámolta a médiapluralizmust, a szabad sajtót, a vélemények sokszínűségét, ez azonban hamis vád, amelytől az igazság nem is állhatna távolabb - mondta Orbán Balázs.

Szavai szerint ez a - főként balliberálisok által festett - lesújtó kép tipikus tünete annak a jelenségnek, hogy a sajtó egyre inkább politizál.

A kuratóriumi elnök felidézte, hogy a nyilvánosságot formáló szereplők a történelem során jórészt végig monopolhelyzetben voltak. A feudális rendszerek felbomlásával, a polgárosodással egyre nőtt a népesség igénye arra, hogy beleszóljon a közügyekbe.

A parlamentáris demokráciák létrejöttével alapvetően átalakult a sajtó szerepe, az egész nyilvánosság demokratizálódott. Az internet pedig újabb döntő forradalmi változást indított el.

Orbán Balázs úgy vélekedett, hogy a digitális innovációk könnyebbé tehetik az emberek életét, de egyszersmind kihívást is jelentenek.

A technológia előretörésével "egy új intellektuális divat uralkodott el", és a liberalizmus behódolt ennek a "szellemi széljárásnak"

- fogalmazott.

A mostani progresszív liberálisok úgy gondolják, hogy fel kell világosítani, öntudatra kell ébreszteni az embereket. A sajtó feladatának a liberális politikai program képviseletét tartják, nem pedig a hiteles tájékoztatást, a vélemények sokszínűségének megőrzését - hangoztatta a kuratóriumi elnök.

A magukat liberálisoknak tekintő médiumok önmeghatározásuk szerint mindig függetlenek és objektívek, miközben ítélőszék elé állítanak mindenkit, aki másként gondolkodik - jelentette ki.

Orbán Balázs úgy vélekedett: a néhány megmaradt klasszikus liberális sajtóorgánum mellett a konzervatív médiapiaci szereplők feladatává vált, hogy tájékoztassanak, érvényesítsék a hír szentségét. Az új liberális médiumok ugyanis kiléptek a korábbi keretek közül, egyértelmű szerepet vállalnak a politikai, ideológiai küzdelmekben - fűzte hozzá.

A kuratóriumi elnök megjegyezte, hogy a konferenciára rendkívül eltérően gondolkodó emberek jöttek el a világ különböző tájairól.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója azt mondta,

a közösségi hálózatok nagyban megváltoztatták, hogy az emberek miként gondolkodnak a hírekről.

Már máshogyan keletkeznek, és másként is tekintenek a cikkekre a fogyasztók - tette hozzá.

Ő is kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben hatalmas változásokon ment át a média. Az utóbbi időben már algoritmusok működnek: programok, nem is emberek döntenek arról, hogy egy hír sokakhoz jusson el, vagy adott esetben senkihez se.

A konferencián egyebek mellett érintik majd az újságírás kihívásait, a közösségi médiát, az objektivitást, valamint a digitalizáció hatását a nyomtatott sajtóra - közölte Szalai Zoltán.

A főigazgató jelezte, hogy az MCC több mint huszonöt éve foglalkozik tehetséges fiatalok oktatásával. Már tízéveseket is támogatnak, és egészen a doktori képzés végéig segítenek egyeseket. Az MCC egyre jobban terjeszkedik: már huszonhárom oktatási központot működtet szerte a Kárpát-medencében. Néhány éven belül harmincöt helyszínen több mint tízezer fiatalt szeretnének nevelni - mondta Szalai Zoltán.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×