eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Brüsszel, 2017. december 15. Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. december 15-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Így áll az Orbán Viktorral felálló, új európai jobboldali tömörülés

Új egységfront körvonalazódik az európai politikai koordinátarendszer jobboldali részén, az együttműködés kezd hivatalos formát ölteni, amelynek része a Fidesz is. Orbán Viktor és konzervatív szövetségesei közös deklarációval szálltak be az Európai Unió jövőjéről szóló vitába.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Fidesz csatlakozott Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnöke július eleji, Európa jövőjét érintő felhívásához. Orbán Viktor szerint az állásfoglalás a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek védelméről szól.

Az Index felidézi, a kezdeményezést a következő pártok írták alá az Európai Néppárttól jobbra álló európai parlamenti frakciókból:

  • Fidesz, Magyarország (frakció nélkül),
  • Jog és Igazságosság, Lengyelország (Európai Konzervatívok és Reformerek),
  • Nemzeti Tömörülés, Franciaország (Identitás és Demokrácia),
  • Liga, Olaszország (Identitás és Demokrácia),
  • Olasz Testvérek, Olaszország (Európai Konzervatívok és Reformerek),
  • Vox, Spanyolország (Európai Konzervatívok és Reformerek),
  • Szabadságpárt, Ausztria (Identitás és Demokrácia),
  • Flamand Érdek, Belgium (Identitás és Demokrácia),
  • Bolgár Nemzeti Mozgalom, Bulgária (Európai Konzervatívok és Reformerek),
  • Dán Néppárt, Dánia (Identitás és Demokrácia),
  • Észt Konzervatív Néppárt, Észtország (Identitás és Demokrácia),
  • Finn Párt, Finnország (Identitás és Demokrácia),
  • Görög Megoldás, Görögország (Európai Konzervatívok és Reformerek),
  • JA (Helyes Válasz) 21, Hollandia (Európai Konzervatívok és Reformerek),
  • Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt, Románia (Európai Konzervatívok és Reformerek),
  • a litvániai lengyel kisebbség pártja (Európai Konzervatívok és Reformerek).

A közös alap és a törésvonal

A Mathias Corvinus Collegium politikatudományi kutatóműhely kutató tanára az Indexnek úgy foglalta össze a közös alapot, hogy egy-két területet leszámítva

mindannyian bizalmatlanul tekintenek a további centralizációra,

arra, hogy a közös európai intézmények a tagállamok rovására növeljék a hatásköreiket.

Ami a törésvonalat jelentheti, az a külpolitika, teszi hozzá a lap, hiszen a felsoroltak között vannak olyan pártok, amelyek például kifejezetten bizalmatlanok Oroszországgal vagy Kínával szemben, mások sokkal nyitottabb álláspontot képviselnek ebben. Hajdú András ezt a történelmi hagyományokra és a belpolitikai stratégiákra vezeti vissza.

Új EP-frakció?

Az aláírók – az Európai Parlamentben a függetlenek között ülő Fidesz-képviselőcsoport kivételével – a mérsékeltebb, EU-szkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint a radikálisabb Identitás és Demokrácia (ID) frakciókból érkeznek.

A Fidesz képviselői idén márciusban léptek ki a Néppárt frakciójából, később, hosszú vitát és felfüggesztett tagságot lezárva a párt távozott az EPP-ből.

Sok millió európai polgár maradt képviselet nélkül. Európai reneszánszt akarunk, azért fogunk dolgozni, hogy a kereszténydemokratáknak legyen képviseletük és hangjuk Európában

– ezt Orbán Viktor jelentette ki áprilisban, azt követően, hogy vendégül látta Budapesten Matteo Salvinit és Mateusz Morawieckit, itt már egyértelműen az új európai konzervatív tömb létrehozása volt a téma.

A stratégiai és történelmi ellentétekből fakadó bizalmatlanság korábban akadályozta az együttműködést, és ebben szerepe volt a jobboldali vezetők közti rivalizálásnak is. Most már sokkal inkább elképzelhető, hogy a későbbiekben létrejön egy közös frakció – vélekedett az Indexnek Hajdú András, hozzátéve: ami komoly változás, hogy

a 2010-es években a hagyományos pártok veszítettek bázisukból, a kisebb támogatottsággal bíró jobboldaliak pedig növekedni tudtak.

„Németországon kívül az EU más, nagyobb tagállamaiban a Néppárt tagjai nincsenek kormányon (Franciaország, Lengyelország, Spanyolország), vagy legalábbis koalíciós szerepvállalás esetén sem adnak kormányfőt, mint például Olaszországban.

A szakember érvelése szerint a marginális szereplők erősödése és a lehetőség arra, hogy hatalmi pozícióba kerüljenek, megváltoztatta a gondolkodásmódjukat, ez beszűrődött a nemzetközi színtérre, és fontossá vált, hogy milyen európai szintű partnerségeket kötnek.

Intézményesített formáról viszont nem esett szó a deklarációban, amely kimondja: „azt akarjuk, hogy ez a közös dokumentum legyen kulturális és politikai munkánk alapja”.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×